Кметица събира пари, спасява 140-годишен храм край Асеновград (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10468970 www.24chasa.bg
Монтирано е скеле около камбанарията на храма в Козаново, но средствата не стигат.

Нека всеки благочестив християнин даде колкото може!

Този призив отправи кметицата на асеновградското село Козаново Антоанета Паунова. Тя се е заела да помогне на ремонта на църквата "Свети Атанасий", която е на 140 години. Асеновград и районът наоколо са известни като Българския Йерусалим заради многобройните църкви и параклиси.

"Ремонт на покрива на "Св. Атанасий" не е правен, откакто е построен храмът. Заедно с камбанарията трябва да се оправят", обясни адвокат Енко Найденов, чиито корени са от Козаново. Той също е откликнал с дарение.

По думите му кметицата Паунова е взела присърце нещата и той е убеден, че храмът ще бъде ремонтиран. Поставено е скеле на камбанарията, част от керемидите вече са подменени, тъй като преди време покривът пропаднал. "Но всичко изисква непрекъснато средства", допълни Найденов.

Паунова умолява всеки, който може, да откликне. "Нека тези, които имат възможност, да помогнат за това богоудно дело", призовава тя.

Местните я описват като оправна жена, тъй като с всичко, с каквото се е захванала, го прави. Млада, амбициозна и работлива е, твърдят хора от селото, които я избрали още на първия тур.

Козаново е на 7 км източно от Асеновград. Близо до селото има няколко манастира - Араповският "Св. Неделя", "Света Петка Мулдавска" и "Свети Кирик". Около 600-700 са жителите в селото.

Банкова сметка
BIC CECBBGSF
BG08CECB97904082071700
Централна Кооперативна Банка
гр. Асеновград
Антоанета Паунова-Фонди
Кмет на с. Козаново