Стотици чакат с часове за безплатни фиданки ябълка, дюля, арония, явор в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10469378 www.24chasa.bg
Тракийци дойдоха още в 8 часа за безплатни фиданки. Снимки: Авторът

15 000 фиданки раздадоха в район "Тракия"

Аронията, ябълката и дюлята ще засадя на село в двора, а явора и смърча - пред блока.

С тези думи Васил Пенев, един от стотиците чакащи, получи фиданките в парк "2019" на пловдивския район "Тракия" и тръгна да ги урежда.

Той бе един от многото на опашката, която се изви. Най-нетърпеливите дошли още в 8 сутринта, макар акцията на "Гората.бг" да беше обявена от 10 часа. Лично инициаторът Никола Рахнев присъства на раздаването на 15-те хиляди дръвчета. Еколози от районната администрацията помагаха.

Явор, смърч, бор, слива, дюля, ябълка, арония бяха най-търсени. Докато родителите чакаха на опашката, децата им играеха по люлките и пързалките в парка. Никой не пререждаше, всеки беше на дистанция.

Еколозите от кметството разясняваха, че общинските наредби забраняват в града да се засаждат плодни дръвчета. Тези, които посягаха към тях, уверяваха, че ще си ги занесат на село и ще ги сложат в дворовете си.

"Благодаря ви за търпението. Засаждаш дърво - отглеждаш бъдеще", казваше на всеки Рахнев, подавайки фиданките. Хората с благодарност ги вземаха.

"Пред входа ни е китна градинка. Поддържаме си я сами. В топлите пролетни, летни и есенни дни се събираме на отдих. Като засадим сега явора и бора, след време ще стане още по-красиво", каза Кина Велева. По думите й сега е моментът това да стане - в късна есен или в ранна пролет.

Мнозина хвалеха инициативата, която по същество е благородна. Досега "Гората.бг" е раздала и засадила над 1 милион дръвчета в цялата страна. През пролетта пак имаше подобна акция в "Тракия", която се радваше на голям интерес.

Никой никого не пререждаше, нито се разправяше какви дръвчета да му дадат.
Никой никого не пререждаше, нито се разправяше какви дръвчета да му дадат.