15 200 ученици от област Плевен се върнаха в клас

https://www.24chasa.bg/region/article/10472909 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

15 200 ученици от I до 12-ти клас, разпределени в 97 училища в област Плевен, влязоха присъствено в час днес. Тестването се извършва веднъж седмично с щадящи неивазивни тестове за COVID-19, съобщи пресцентърът на областната администрация.

Увеличават се желаещите от началния курс да се върнат в клас - 5900 малки ученици вече се тестват тази седмица. В гимназиите и прогимназиите присъствено се обучават 9300 учащи. Всички те ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за седмицата. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани, когато дойдат на училище. Изключение са децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Днес в общините Искър и Никопол учениците стъпват в клас без тестване, заради ниския процент на заболеваемост по 250 на 100 000 население. Това обаче ще се промени утре заради повишаване на заболелите, според последните данни на Здравната инспекция в Плевен. Още днес общините ще бъдат обезпечени с неинвазивни тестове, уточняват от областната пресслужба.