Шефът на БТА Кирил Вълчев откри в Бургас пресклуб на Агенцията

https://www.24chasa.bg/region/article/10473354 www.24chasa.bg
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев СНИМКА: Велислав Николов

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев откри в Бургас най-новия пресклуб на информационната агенция. Това се случи в деня на празника на града - Никулден. Пресклубът бе осветен от архиерейския наместник на Бургаската духовна околия протойерей Севастиян Йорданов, архимандрит Йеротей, игумен на Поморийския манастир и отец Петър. Сред официалните гости бяха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Нина Стоименова, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов, представители на бизнеса, науката, културата, други институции, журналисти.

Новият пресклуб се помещава в досегашния офис на БТА в центъра на града, на ул. "Митрополит Симеон" 14. Сградата е част от уникалния архитектурен ансамбъл, който дава характерния облик на стария Бургас. Тя е една от най-старите, запазила духа на отминалото столетие. Емблематичната къща е построена през далечната 1911 г. от известния гръцки търговец Лаханя, който я превърнал в дом за семейството си. В непосредствена близост са запазени и други подобни сгради, паметници на културата, църкви, които оформят облика на централната градска част. Само на една пряка се намира друга емблематична за морския град сграда - Еврейската синагога, построена в периода 1904-1909 г. В съседство са и сградите на Община - Бургас и на Областната управа.

"Днес точно на празника на Бургас отбелязваме една малка победа за БТА с отварянето на този офис. Знаем, че името на Свети Николай от гръцки означава "побеждаващ народа". В житието на Свети Николай има поне три неща, които ни дават отговор на въпроса какво е истинска победа. Първо е онази история за първия Вселенски събор, когато той е успял да събере най-различните мнения в разбирателство. Първата голяма победа е да живеем в разбирателство и точно тази година се оказа особено знакова за това колко е трудно да постигаш разбирателства. В житието на Свети Николай се разказва как след като родителите му починали, той, без никой да разбере, раздал цялото си богатство и се казва още, че "радостта да даваш, без никой да знае за това и без да очакваш нищо, е най-голямата радост". В дните на епидемия разбрахме много добре какво е втората победа. Втората победа е духът ти да побеждава над материалното. И най-сетне житието завършва с това, че след като си е отишъл всички разказвали как той помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината. Третата победа това е истината. Всъщност истината, ценностите и разбирането на другия са същината и на мисията на БТА. И днес ние правим малка победа в Бургас, защото това е двайсетият ни национален пресклуб, 17-и поред в областен град", каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев на церемонията при откриването на пресклуба в Бургас. Той подчерта, че БТА ще говори все повече, от все повече места, на все повече теми, ще говори истината, в името на разбирателството и стъпвайки на ценности, които нямат цена.

Областният управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова заяви, че е щастлива, че в днешния най-голям бургаски ден и най-големия християнски празник присъства на откриването на най-новия национален пресклуб на БТА. Тя обясни, че в качеството се на областен управител за втори път присъства на откриване на клуб на БТА.

"Когато бях областен управител на Стара Загора, осигурих там помещение на БТА. Тук в Бургас заслугата е на моите предшественици. Работливият екип на БТА в Бургас заслужава да има едно такова хубаво място и в една прекрасна творческа атмосфера. Пожелавам на всички, които ще работят в Пресклуба в Бургас здраве, запазете своята добронамереност, почтеност, коректност в отношенията си към институциите. Пожелавам тук да има само добри новини", добави проф. Нейкова.

Тя подари на генералния директор на БТА икона на Св. Св. Кирил и Методий.

Кметът на Бургас Димитър Николов подчерта, че за Бургас е чест и привилегия да има прекрасен офис на БТА и то на едно символно място за града - като географско разположение, в непосредствена близост между две големи християнски църкви. Гордея се, че в най-символния за Бургас ден - деня на Свети Николай Чудотворец, ръководството на БТА предприе това знаково презентиране на обновения си офис. Убеден съм, че като носител на истинските новини той ще бъде важен символ и носител на информация за нашия регион. Да се надяваме, че информацията ще бъде все добра и положителна и ще се изтъкват успехите на града и гражданите му, заяви Николов.

Присъствието на БТА в Бургас датира още от 70-те години на миналия век. През този период в морския град са работили петима кореспонденти преди настоящия. Журналистът Васил Василев е първият кореспондент на БТА в Бургас. Той започва работа през 1975 г. и в продължение на повече от 10 години е предавал новини от Бургаска област. От 1988 г. до 1997 г. мястото му заема журналистът Сава Масларов, известен и с професионалния си опит като главен редактор на регионалния вестник "Бургас днес". В периода 2003-2007 г. Масларов е общински съветник в Бургас. В този период кореспондентското бюро на БТА отново е било в "сърцето" на Бургас, но на друг адрес - в къща на улица "Константин Фотинов" 28. През 1997 г. кореспондентския пост на БТА в Бургас заема Цветелина Рандева, която днес работи като пресаташе в Областната дирекция на МВР. Тя предава новини от региона до 1998 година, когато започва работа в системата на Министерството на вътрешните работи.

След Рандева представител на БТА в Бургас в периода 1999 - 2000 г. е журналистката и писателка Румяна Емануилиду. Нейната кариера преминава и като кореспондент радио "Свободна Европа", след това на неговия приемник Обществено радио "Нова Европа" и на вестник "Континент". Автор е на немалко изследвания, свързани с историята на театъра, музиката и други изкуства и сфери на дейност, сред които са "Юлияда" (2009), "Театърът АБ" (2010), "Музикален Бургас" (2011) и други. Днес Румяна Емануилиду е собственик на Издателска къща "Знаци" - Бургас.

През 2000 г. мястото на кореспондент на БТА в Бургас заема Ирина Омарова. Тя започва работа в агенцията след като се е утвърдила като журналист в местния ежедневник "Черноморски фар". Тогава кореспондентското бюро на БТА е изместено в къща на ул. "Д-р Нидер" 4, в старата част на града. Архивите са запазили оскъдна за д-р Андрея Нидер информация, но старите бургазлии разказват, че обичаният и известен със своята всеотдайност лекар е живял именно в къщата, станала десетилетия по-късно дом на БТА. Това, което е достигнало до нас от писмените документи, свидетелства, е че на д-р Нидер е дадена титлата "Почетен гражданин на град Бургас", към която е издаден и диплом. Това става с решение на Градския общински съвет от 6 юли 1898 година, по предложение на кмета Димитър Бракалов.

Омарова предава новини за БТА от региона до 2019 г. След като напуска агенцията, започва работа в Бургаската районна прокуратура като прокурорски помощник. През 2002 година БТА назначава за свой втори кореспондент от Бургас журналистката Галя Тенева.

Понастоящем от Бургас за БТА работят Тенева и фоторепортерът Тодор Ставрев. Той е в агенцията от 1996 година.

Пресклубовете на БТА са част от политиката на агенцията, обединена под марката "Национален пресклуб БТА". Те са предпочитано място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата, спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани да отправят послания и да огласяват новини от съответния регион, достигащи чрез БТА на национално ниво, а чрез емисията на английски език - и в чужбина.

Всички пресклубове разполагат с аудио-визуална техника и модерно оборудване, като предлагат възможност за директно излъчване онлайн.

Целта на генералния директор на БТА Кирил Вълчев е да има пресклуб във всеки областен град в страната.

Плановете на агенцията включват превръщането на пресклубовете и в място за обмяна на професионален опит между представителите на различните медии в съответния град с редовни срещи, както и за обучения за повишаване на квалификацията на журналисти.