13 млн. лв. ще струва ремонтът на 16 км разбит път между Трявна и Дряново

https://www.24chasa.bg/region/article/10474428 www.24chasa.bg
Разбитият пътен участък е с интензивно движение СНИМКА: Община Трявна

АПИ ще го прави догодина май

Осъществяването на проекта за ремонт на републиканския път III-609 (Казанлък о.п. Сливен) в участъка от Трявна – Царева ливада – Дряново е възможно през следващата година.

В писмо до областния управител инж. Ивайло Денчев – и.д. председател на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” посочва, че през следващата година ще се търсят и разглеждат възможности за възлагане на дейностите за подобряване експлоатационното състояние на участъка и осигуряване на удобно и безопасно пътуване по отсечката, съобщиха от община Трявна.

От местната администрация многократно са сигнализирали АПИ за проблемния участък, за опасността от пътно-транспортни произшествия и належащия ремонт, който трябва да се извърши там. Последният подаден сигнал от общинското ръководство бил преди по-малко от месец.

От АПИ са констатирали, че третокласният път в този участък е в незадоволително състояние, с улягания на конструкцията от интензивното тежкотоварно движение, дупки и мрежовидни пукнатини, а ограничителните системи са амортизирали.

През годините в отделни участъци от трасето са извършвани частични ремонтни дейности по програмата за текущо поддържане, като студено изкърпване на алсфалтовата настилка, оформяне на земни окопи, попълване на банкети, частично изкърпване на критичните участъци от пътя и ландшафтни мероприятия.

През 2020 г. Агенцията възложи изработването на технологични проекти за превантивен ремонт на 16 км от третокласния път в участъка от Трявна до Дряново, които ще подобрят цялостното състояние на републиканския пътен участък. Направената количествено-стойностна сметка на дейностите и предварителни прогнозни проучвания сочат, че за да се реализират технологичните проекти ще бъдат необходими над 13 млн. лв. От АПИ подчертават, че не са успели да възложат ремонта на участъка, поради силно ограничения бюджет на Агенцията за 2021 год.