Пловдивски съветници: Съд за виновните, провалили транспортния проект за 44 млн. лева

https://www.24chasa.bg/region/article/10474922 www.24chasa.bg
Здравко Димитров и Александър Държиков не взеха отношение по време на дебата.

- Огън и жупел в местния парламент за глобата от 905 785 лева, която общината плаща за несвършената работа

- Има доза нечестност - вие плащате цената на предшественика си, обърна се към Здравко Димитров съветник

Открити призиви за съд издигнаха общински съветници в Пловдив заради неработещия транспортен проект и изхарчените 20 милиона лева за електронната система за таксуване. Те са платени от предишната власт на испанската фирма "Индра".

"Ако няма осъдени по този проект, България не трябва да е в Европа, а на остров Тамбукту", заяви шефът на червената група Николай Радев. И припомни, че цялата сума е 44 млн. лева.

Както "24 часа" съобщи преди дни, регионалното министерство е наложило запор на сметките на общината и си е взело 905 785 лева. Толкова е санкцията за несвършената работа по транспортния проект. 

Страстите се нажежиха, тъй като въпросните средства трябва да се вземат от реконструкцията на разбитата улица "Даме Груев".

31 гласуваха "за", а съветниците от БСП, "Демократична България" и независимият Слави Георгиев бяха против и се въздържаха.

По време на обсъждането никой от ГЕРБ не взе думата.

Тон на дебата даде Йордан Иванов от "Демократична България". Той припомни, че още на 31 декември 2015 г. община Пловдив е приела всичко за свършено по този проект и е декларирала, че няма претенции към изпълнителя "Индра". Документите са разписани от тогавашния ръководител на проекта Борислав Кръстев.

"Днес, 6 години по-късно, регионалното министерство казва: "Да, ние платихме, но фирмата изпълнител не си е свършила работата и настояваме да ни върнете 905 785 лева". Когато говорим, че корупцията занижава качеството на живот в града, това е един от примерите", посочи Иванов. Той се обърна към настоящия кмет Здравко Димитров. "Има доза нечестност, че вие плащате тази цена на предшественика ви. Но и община Пловдив е проспала да спре предварителното изпълнение на това искане на МРРБ и сега ул. "Даме Груев" няма да стане", допълни съветникът.

Колегата му от БСП Йордан Василев прогнозира, че "скоро време ще се наложи да върнем всичките пари по този проект". Той недоумява как служител на община Пловдив е подписал, че електронната система за таксуване работи. "И сега от кметския екип казват, че щели да надградят нещо, което не съществува. Платихме 20 милиона лева за едни скъпи часовници по спирките, които не работят", допълни Василев. Той попита Здравко Димитров кога ще излезе с резултати от обещаната ревизия на предшественика си.

"Трагично е. Последните месеци община Пловдив е платила 1,5 млн. лева санкции за недобре свършена работа от предишния мандат. Докога пловдивчани ще плащат", попита Димчо Петров от ВМРО.

Независимият Слави Георгиев припомни, че в миналия мандат са подали сигнал в прокуратурата за транспортния проект. "Тогава обаче не срещнахме подкрепа сред колегите в общинския съвет", добави той. Според него тази история вече е свършила и сега трябва да се гледа напред, за да не са повтарят такива колосални грешки.

Ангел Иванов от БСП добави, че към транспортния проект са и велоалеите, част от които вече били с дупки.

"Наистина трябва да се направи проверка на предишното управление, но не за да вадим скелети от гардероба, а за да не допускаме повече такива лоши практики", обобщи Владимир Кисьов от ВМРО.

Кметът Здравко Димитров запази мълчание по време на дебата.