Откриха седалки от Античния стадион в прокопаните тунели на главната улица в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/10478840 www.24chasa.bg
Експерти се натъкнаха на ценните артефакти.

Експерти се натъкнаха на мраморни седалки от Античния стадион на Пловдив от прокопаните тунели в центъра на града, предаде bTV.

Преди седмица живеещите в района на ул. "Княз Александър Батенберг" 5 и 7 алармираха, че техният съсед Мирослав Стамов копае без разрешение в основите на сградите. Най-горният ред на Античния стадион се разкри пред експертите, извършващи второ обстойно проучване на тунелите. Седалките са появиха в изкоп, който първоначално нямало как да се огледа добре, тъй като бил старателно заринат със строителни отпадъци. Засега не може да се каже дали има изнесени ценни артефакти.

"Те са доста тежки. Мисля, че единственият начин да се изнесат е чрез техника, която вътре не може да влезе, така че нямам идея, не се вижда да е отчупено парче от тях, за да е извадено", каза археологът София Христова.

Наличието на седалки от Римския стадион не е изненада, тъй като древното спортно съоръжение от II в. се простира от Джумаята до стълбите на бившето бирхале "Каменица". Там, където Стамов е копал, е източният сектор от стадиона, който е паметник на културата с национално значение. Голяма част от него не е разкрита, тъй като районът е застроен и се намира в идеалния център на Пловдив.