Пловдивска улица ще носи името на българина с принос в кацането на Луната

https://www.24chasa.bg/region/article/10478884 www.24chasa.bg
Иван Ночев

Иван Ночев от Карлово проектирал двигателите на „Аполо 11“

Улица в пловдивския район „Тракия“ ще носи името на Иван (Джон) Ночев – българина с принос в кацането на мисията „Аполо 11“ на Луната. Роденият в Карлово авиоинженер е един от създатели на реактивните двигатели на модула „Орел“, с който „Аполо 11“ успешно се прилунява на 21 юли 1969 г и астронавтът Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на спътника на Земята.

Иван Ночев е роден през 1916 г., завършил е електротехническо училище в Карлово, след това е бил на стаж в заводите „Арсенал“ – Казанлък. По-късно учи в Пражката политехника и защитава докторат във Виенския университет. Емигрира първо в Канада, а след това и в Щатите, където приема името Джон. През 1991 г. съобщава на сестра си, че има намерение да се върне в родното Карлово и да създаде там модерен технически колеж на базата на училището, което му е дало първите технически познания. След кратко боледуване обаче умира, преди да успее да осъществи намерението си.

Предложението една в улиците в квартала да бъде кръстена на Ночев е на районния кмет Костадин Димитров и е публикувано за обществено обсъждане. Идеята му е наименования да получат общо 5 пътни артерии в „Тракия“. Другите 4-ма българи, чиито имена ще носят улици, са математикът акад. Боян Петканчин, физикът акад. Георги Наджаков, преподавателят по физикохимия проф. Иван Странски и археологът проф. Петър Детев.