Димитровград с нова екологична инициатива за домашно компостиране

https://www.24chasa.bg/region/article/10481536 www.24chasa.bg

Община Димитровград ще предоставя безвъзмездно на гражданите на Димитровград, включително кварталите на града, компостери за домашно компостиране. Новата екологична инициатива на общината, с която ще се предоставят безвъзмездно компостери е с цел да се опази чистотата и приветливия вид на населените места. На този етап кампанията обхваща града и кварталите, а на следващ ще се разшири обхвата и ще покрие и останалите населени места в общината. Напоследък все повече зачестяват случаите в селата и града, в които хората изхвърлят листна маса до бункерите. Ангажимента на фирмата, извършваща събиране и извозване на битови отпадъци е да извозва и депонира твърдите битови отпадъци, като зелената листна маса, треви, клони и други растителни отпадъци от дворните места не попада в категорията „битови отпадъци”.

От 1-ви януари до 15-ти февруари 2022 г. жителите на Димитровград и кварталите могат да подадат заявление, за получаването на компостер за домашно компостиране.

За да кандидатстват, гражданите трябва да са собственици на имота, върху който ще разположат компостера, дворното място (незастроената площ) в имота да е не по-малко от 300 кв. м., като регламентът допуска в един имот да се разположи не повече от един компостер.

Желаещите да получат безплатен компостер трябва да подадат заявление по образец с приложено към него копие на нотариален акт, удостоверяващ собствеността на имота от заявителя.

Заявлението може да бъде получено в деловодството на Община Димитровград (бул. „Г. С. Раковски“ №15) или да се изтегли от сайта на Община Димитровград.

Документите се подават лично в деловодството на Община Димитровград на бул. „Г. С. Раковски“ №15, както и на e-mail: eko@dimitrovgrad.bg.

*Постъпили заявления без приложено копие на нотариален акт няма да бъдат разглеждани.

Какво е компостиране?

Това е процес на разграждане на биоразградими отпадъци в присъствието на кислород, под действието на множество микро и макроорганизми – бактерии, гъби, червеи, охлюви, мравки при подходящи стойности на влага и температура. Компостирането е естественият начин на природата да преработва и рециклира органичните си отпадъци, крайният резултат от който е получаването на един изключително полезен продукт богат на органични съставки, естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за нашите растения, подобряващ структурата, състава и задържането на влага в почвата. Всеки от нас може лесно да си направи компост; няма разход на електроенергия,няма разходи за поддръжка, полезен е както за нас, така и за околната среда.

Защо да компостираме?

Bъвeждaнeтo нa кoмпocтepитe имa пpяк eфeкт, тъй кaтo ceмeйcтвaтa щe мoгaт дa cъбиpaт cвoитe зeлeни oтпaдъци и дa нe ги изxвъpлят в oбщитe cъдoвe или на нерегламентирани места. Oбщинa Димитровград плaщa oтчиcлeния нa дъpжaвaтa зa oтпaдъцитe, кoитo дeпoниpaмe нa дeпoтo. C тeзи кoмпocтepи ce oпитвaмe дa пoкaжeм нa xopaтa, чe ocтaвяйки зeлeнaтa мaca и другите биоразградими отпадъци в двopa зa кoмпocтиpaнe и използването им cлeд някoлкo мeceцa като компост, щe пoмoгнaт нa вcички за намаляване количеството на кройно депонираните отпадъци и намаляване зъмърсяването на населените места с растителни отпадъци.

Чрез правенето на собствен компост:

спестяваме пари като намаляваме необходимостта от закупуването на подобрители за почвата, изкуствени и органични торове;
подпомагаме себе си и нашата околна среда;
всеки от нас генерира около 500 кг отпадъци годишно; приблизително 30-40% от това количество са органични отпадъци, които вместо да бъдат депонирани на депо могат да бъдат компостирани и оползотворявани.
ще изпълним изискванията и целите за ограничаване на количеството депонирани битови биоразградими отпадъци.