Пловдивските превозвачи за срещата с кмета утре: 19 млн. лева са ни нужни

https://www.24chasa.bg/region/article/10482787 www.24chasa.bg
Превозвачите Веселин Дошков (вдясно), Петко Ангелов (до него), Димитър Чолаков ще имат среща с кмета на Пловдив.

Атаките са, за да ни принудят да спрем рейсовете и да падне кметът, твърдят транспортните оператори

За да работи транспортът в Пловдив, са нужни субсидии и компенсации в размер на 19 млн. лева без ДДС, а ние получаваме около 15. Разликата от 4 млн. лева е огромна. Това заяви управителят на "Хеброс бус" Веселин Дошков. Той и колегите му Петко Ангелов, Иван Чолаков и Татяна Златанова имат среща с кмета Здравко Димитров утре. И са категорични, че анонсираният от градоначалника 2 млн. лева допълнителен резерв е крайно недостатъчен.

"Обвиняват ни, че сме давали пари под масата. На нея обаче няма и троха", кълне се Дошков. И извади сметките, според които годишно получавали от община Пловдив 5,8 млн. лева без ДДС. Още 4,5 млн. лева били компенсациите, които им се давали плюс 3,5 млн. лева от републиканския бюджет. Тези пари обаче били крайно недостатъчни. Според Дошков нужни били още 4-5 млн. лева.

"Горивата поскъпнаха с 50%. Когато сключихме последния договор, цената на дизела беше 1,30, а сега зареждаме на 1,90 лв. без ДДС. Минималната работна заплата се вдигна със 170 лева. Приходите по време на пандемията паднаха драстично", изтъкна управителят на "Хеброс бус".

Превозвачите не приемат упреците на съветника от "Демократична България" Йордан Иванов. "С тях се цели да има напрежение, да не получим средства и да бъдем принудени да спрем автобусите, за да падне кметът", коментираха те. 

"Нашият апел е за диалог с ясни и точни изчисления и тогава да се вземат решения", допълниха шефовете на транспортни фирми.

"Качеството на транспортната услуга се подобрява. Но може ли да плащаш 70% от стойността и да искаш перфектно обслужване", пита Дошков. Според него непрекъснато им казвали: "Вие сте длъжни".

"Добре, но нека и общината си плати. Ако не, да идват те да работят", заяви шефът на "Хеброс бус". Той и колегите му се надявали утре на диалог и консенсус.