Пробутват втората кражба в дома на д-р Димитров в делото за убийството на Плъха

https://www.24chasa.bg/region/article/10486437 www.24chasa.bg
Д-р Иван Димитров в съдебната зала. Снимка: Радко Паунов

Защитата на подсъдимия за убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха д-р Иван Димитров направи неуспешен опит да намеси в делото втората кражба в дома на пловдивския лекар.

Вечерта на 29 ноември т. г. д-р Димитров и съпругата му Жулиета се прибрали вкъщи към 22 часа и заварили разбит прозорец. Жулиета се обадила на телефон 112 и изпратените на място полицаи заловили наскоро излязъл от затвора крадец, който се спотайвал в жилището.

В нощта срещу 2 март 2018 г. д-р Иван Димитров засякъл Жоро Джевизов-Плъха в работилницата в двора си и без да потърси полицията, се опитал да го спре, като в крайна сметка го прострелял смъртоносно с незаконен пистолет.

„Искаме копие от досъдебното производство по втория случай с оглед събиране на характеристични данни за подсъдимия”, заяви единият от адвокатите на медика - Георги Кутрянски.

„Няма как да се събират такива данни от едно неприключило разследване”, репликира прокурорът по делото Божидара Попова. „Двата случая нямат нищо общо. Във втория е имало обаждане в полицията, но не от д-р Димитров, а от съпругата му. Няма как да се смесват такива казуси”, заяви адвокатът на родителите на убития Джевизов Красимир Елдъров. В крайна сметка Пловдивският апелативен съд отказа да приобщи по делото материалите от разследването за втория обир.

По искане на прокуратурата обаче назначи допълнителна съдебномедицинска и балистична експертиза, която трябва да даде отговор на въпроса куршумът, с който е убит Плъха, съответства ли на някоя от двете гилзи, намерени на местопроизшествието. Ще се изследва и петната от кръв от д-р Иван Димитров по снега в двора по какъв механизъм биха могли да попаднат там.

Експертизата трябва да бъде готова до 27 януари догодина, когато е следващото заседание по процеса.