По-тежка присъда за непълнолетни, убили възрастна жена от Провадия

https://www.24chasa.bg/region/article/10487058 www.24chasa.bg

Съдът определи най-тежкия режим на изтърпяване на присъдата на 18-годишен младеж, ограбил, изнасилил и убил възрастна жена в Провадия. Варненският окръжен съд замени режима на изтърпяване на присъда на 18-годишния Осман Ю „лишаване от свобода“ от „строг“ на най-тежкия - „специален“. През 2019 г. Окръжен съд – Варна го осъжда на 8 години и 8 месеца затвор, за това, че заедно със Станислав М., като непълнолетни, са ограбили, изнасилили и убили 77-годишна жена. Когато извършили тежкото престъпление в Провадия през ноември 2017 год., Осман бил 14-годишен, а Станислав на 16-години.
Заради възрастта си, двамата започнали изтърпяване на присъдите си в
поправителния дом към Затвора-Враца. След няколко месеца Осман Ю. получил нова присъда за бягство и кражба на автомобил. В затворническото му досие е посочено, че през юни 2020 г. служителите на затвора се наложило да употребят сила, заради неговото неконтролируемо и агресивно поведение, унищожено имущество и опасност от нараняване на длъжностно лице.
След навършване на пълнолетие Осман Ю. бил преместен в затвора във Варна. Поведението му продължавало да е скандално, отказал да полага труд, срещу него има преписки за физическа саморазправа с други затворници. Негативната линия в поведението му ескалирала след като проявил вербална и физическа агресия спрямо други затворници и служители на институцията.
Администрацията на затвора посочва, че „деянията се характеризират с особен цинизъм, дързост, арогантност, неконтролируема агресивност и създават опасност за живота и здравето на останалите лишени от свобода и служителите от надзорно-охранителния състав“.
Съдът прие предложението на началника на варненския затвор за законосъобразно и мотивирано, поради което замени режима на изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ на Осман Ю. от „строг“ на „специален“.
През юни тази година съдът определи по-тежък режим и на другия съизвършител на престъплението - Станислав М., който изтърпява 10 –годишната си присъда при „строг“ режим.