Съдът отхвърли жалбата срещу избора на Виктория Михайлова за кмет на Калояново

https://www.24chasa.bg/region/article/10487277 www.24chasa.bg
Новата кметица на Калояново Виктория Михайлова

Пловдивският административен съд отхвърли жалбата на Пламен Николов срещу решението на Общинска избирателна комисия  в Калояново, с което Виктория Михайлова е обявена за избрана за кмет на общината на балотажа на 10 октомври. Николов беше неин конкурент на втория тур на вота, но загуби.

В жалбата на Пламен Николов се твърдеше, че заради решението на ВАС от 17 ноември т. г., с което предсрочното прекратяване на правомощията на редовно избрания през 2019 г. кмет Георги Георгиев е отменено, въобще не е трябвало да се насрочват нови избори. Според Николов решението на ВАС правело Георги Георгиев действащ кмет към датата на балотажа и целият процес по насрочването на частичния избор за кмет на Калояново е опорочен до такава степен, че и решението на Общинската избиирателна комисия е нищожно.

Съдебният състав обаче е на мнение, че самото решение на Общинската избирателна комисия не страда от пороци, които да го правят нищожно.  А и частичните избори в Калояново са насрочени с указ на президента, който е в сила. Така жалбата на Пламен Николов е отхвърлена с решение, което подлежи на обжалване пред ВАС.

Георги Георгиев беше освободен от поста си, след като беше осъден заради шофиране след употреба на дрога. Отмененото от ВАС решение на Общинската избирателна комисия за предсрочното прекратяване на мандата му се базира на факта, че е взето, докато по казуса е имало висящ съдебен спор. Жалбите обаче се спират изпълнението на дадено решение, освен ако няма изрично произнасяне за това, каквото в случая липсва.