Безводие мори село Владимирово вече над 20 дни

https://www.24chasa.bg/region/article/10518501 www.24chasa.bg

Жителите на Владимирово се събраха на протест пред помпената станция в края на селото заради системната липса на вода. Селото е без вода от 20 дни, като най-сериозен е проблемът в горната част. Липсва вода дори за елементарни хигиенни нужди. Според протестиращите, проблемът идва от „ВиК”, които спирали тока на помпената станция, за да пестят електроенергия.
Следващата стъпка ще бъде протест пред сградата на „ВиК”-Добрич, заканиха се протестиращите.
„Само въздух има в чешмите ни. Трябва да ходим с тубите до чешмата в центъра на селото и така да си пълним хидрофорите. Децата ни не идват” – жалва се жена. „90-годишни родители имам. Топлят вода с тенджери, за да се поизмият.” – казва мъж. Протестиращите обобщиха, че търпението им се изчерпва. Секретарят на община Добричка Дико Иванов, родом от селото, заяви: „В горната част няма вода от 20 дни, в средната – идва за малко следобед или през нощта и пак спира. Този проблем не е от вчера и от оня ден. Каквото е необходимо, общината ще го направи. Готови сме да се откажем от всички инвестиции за 1-2 години - за асфалтиране на улици, за ремонт на обществените сгради, само, за да осигурим вода.”
Директорът на „ВиК”-Добрич, Тодор Гикински обясни, че трасето към Владимирово е изключително компрометирано, заради положени преди години некачествени тръби, поради което непрестанно възникват аварии. По думите му, проблемът с водоподаването във Владимирово и съседните села Бдинци и Вратарите може да се реши от резервен водоем, който се намира край Бдинци, но за вкарването му в експлоатация е нужно съдействието на община Добричка. „И пред ръководството на общината съм заявил– ще си свършим работата, но ни дайте това. Две години не могат да се разберат чий е водоемът. Него никой не го ползва. Оказва се, че таблото му било в имот на общината, а той бил в съседен имот. Всички водоизточници са изключителна държавна собственост. Не може собственикът на имота да не дава. За чия сметка?” - обяснява Гикински. Той добави, че високите цени на ел. енергията се отразяват най-много на „ВиК”-Добрич, където всичката вода стига до хората чрез помпи. „Чакаме нещо да се реши най-после” – надява се той.