Селските кметове ще искат от новата власт реална децентрализация на финансите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10547181 www.24chasa.bg
Делчо Митев СНИМКА: haskovo.info

Има няколко наболели въпроса, които касаят работата на кметствата в Република България. Един от основните проблеми, които смятаме да поставим пред новия кабинет и парламент и които сме коментирали много и интензивно в последните години, е реалната децентрализация на финансите на кметствата на населени места. Това каза в интервю за БТА председателят на Националното сдружение на кметствата в Република България /НСКРБ/ и кмет на хасковското село Брягово Делчо Митев. Организацията, която догодина ще чества 20 години от създаването си, обединява 430 членове, голямото мнозинство от които кметове на села.

Наше основно настояване ще бъдат промени в Закона за публичните финанси, в които да се регламентират строго определени за кметствата средства - в рамките на общинските бюджети да залегне глава "финанси на кметството", поясни Митев. В момента един селски кмет не може да си купи химикалка или пък да забие и един пирон без санкция "отгоре", допълни той. В същото време в хода на предизборните кампании всеки един кандидат излиза с определена програма, в която залага изпълнение на различни обекти в интерес на избирателите си. Колегите имаме идеи, виждания за развитието на населените места. А след избора де факто финансите остават в "голямата" община и тогава трудно можем да изпълним тези обещания и предизборни ангажименти, заяви Митев.

По думите му предложение в същия дух и посока е централната власт да предостави още по-голяма финансова свобода на общините, част от която те да делегират към населените места.

Друг въпрос, които ние искаме да поставим, е за общинската собственост, която съществува на територията на даденото кметство, посочи Митев. От това недвижимо имущество се генерират наеми, част от които постъпват в бюджета на общината и след това много трудно се връщат на кметствата. Става дума за наеми от общинска земя на територията на кметствата, от сградите и горите пак на същата територия. Досега този процент беше 30, обясни Митев и припомни, че именно по предложение на НСКРБ това е залегнало в Закона за общинската собственост, и че тези средства отиват за благоустройство, инфраструктура и други. Сега Митев иска тази ставка на отчислението за кметствата на населени места да нарасне до около 60 процента.

На аргумента, че това може да доведе до липсата на контрол, Митев отговори, че такъв контрол може да се упражнява от Общинския съвет и пред този орган, както и пред други държавни контролни институции да се прави писмен или устен отчет.

Друг важен момент, които искаме да се осъществи, е промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация, която да позволява кметовете на кметства сами да назначават персонала, който първо да се предложи на Общинския съвет, а не както е досега - кметът на общината предлага и одобрява бройките, които да се назначат в даденото кметство. Смятаме, че във възможностите на всеки един кмет на кметство е да подбере определен персонал, който да работи с него по време на мандата му, посочи Митев.

Той е на мнение, че селските кметове имат място в работата на Общинските съвети по места. Не само да участваме със съвещателен глас, но и за нас да бъдат достъпни дебатите по определен кръг от проблеми, когато те касаят конкретно населено място, да можем да взимаме отношения по тях, както и да можем да внасяме предложения, отбелязва Митев.

Друга напоследък дискусионна тема е сигурността в населените места и свързаното с това полицейското присъствие в тях, продължи кметът на Брягово. Според него, не, че такова няма, но е добре да се възстанови практиката младшите районни инспектори да имат приемен ден в населеното място поне всяка седмица, както и началниците на различните сектори в структурите на МВР. Не бива да разкарваме нашите възрастни хора, каквато е по-голямата част от населението в селата, до Районните полицейски управления, или в Областните дирекции, и този въпрос ще поставим на новия вътрешен министър, каза Митев.

Друг кръг от наболели проблеми в селата са свързани със здравеопазването, достъпа до което в малките населени места е силно ограничен, посочва още Митев. Той изложи пред БТА виждане, според което да може млади завършващи медицински ВУЗ-ове лекари да получават направление и назначение в селските здравни участъци срещу ангажимент държавата да поеме финансово бъдещите им обучения през този период - 3 или 5 години, за медицинска специалност според техните желания. В този случай държавата може да поеме и наема на помещението, в което те ще практикуват и част от техните битови нужди - квартира, ток, консумативи, предлага Митев.

Той завършва кръга от нетърпящи отлагане теми с охраната на земеделските земи