София посреща 2022 г. със светлинно шоу пред сградата на БНБ

https://www.24chasa.bg/region/article/10560659 www.24chasa.bg
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

За отбелязване на идващата 2022 г. Столична община организира светлинно шоу, което ще се проведе пред сградата на БНБ в 19 ч., съобщи кметът Йорданка Фандъкова. 

Съобразили сме се както с противоепидемичните мерки, така и с кампанията за ограничаване на ползването на фойерверки на "Четири лапи", която подкрепяме от самото й начало, посочи Фандъкова. В момента се подготвя наредба за регламентиране на използването на фойерверки. Очаквам тя да бъде приета от общинския съвет в началото на следващата година, като до момента има одобрението на съветници от всички политически сили, каза столичният кмет.

С нашата инициатива призоваваме и гражданите да не използват или поне да ограничат използването на фойерверки в тези празнични дни. Знаем, че проблемът не е само в полунощ на 31-и, а в дните преди и след Новогодишната нощ. Силният шум от гърмежите се отразява негативно както на бебетата и децата с увреждания, така и на животните, отбеляза Фандъкова.

БНБ СНИМКА: Архив
БНБ СНИМКА: Архив

Не на последно място, това е един от факторите, които в пъти увеличават замърсяването на въздуха, особено при неблагоприятни метеорологични условия - липса на вятър и ниски температури, когато фините прахови частици не могат да се разсеят и остават с часове във въздуха, който дишаме, припомни тя, цитирана от БТА.

Същевременно от "Четири лапи" обявиха, че започват Новогодишна кампания "Красивото за нас е ужасяващо за тях". С кампанията организацията апелира за отговорно честване на празниците и за Нова година без фойерверки.

Нова година за хората е нов стрес за животните. Декември е месецът, в който улиците на България се превръщат в критични точки не само за хората - зарята и пиратките, които се чуват от всеки ъгъл представляват сериозна опасност и за всички животни покрай безгрижно празнуващите, обясняват от "Четири лапи".

Целта на кампанията е да разкрие един невидим за много от хората проблем, който се изостря всяка година покрай празниците. "Красивото за нас е ужасяващо за тях" илюстрира страха и стреса, които животните изпитват при шума от пиратки, заря и други фойерверки докато ние празнуваме, посочват от "Четири лапи".