Огнище на птичи грип в две стопанства в Хасковско

https://www.24chasa.bg/region/article/10560991 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ потвърди огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в област Хасково. Вирусът е установен в два животновъдни обекта за отглеждане на кокошки носачки в землището на село Криво поле, община Хасково, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Издадена е заповед за обявяване и предприемане на мерки за контрол на огнището. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта, уточниха от агенцията.

Около засегнатия животновъден обект са били определени трикилометрова предпазна зона, в която попадат три села от община Хасково, и 10-километрова наблюдавана зона с девет села от община Хасково, две села от община Харманли и осем села от община Стамболово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици и транспортни средства, свързани с технологичния процес в обектите, се допълва в съобщението.