Джамали благославят за здраве всяка къща в тополовградското село Орешник

https://www.24chasa.bg/region/article/10563297 www.24chasa.bg
Джамали Снимка: Фейсбук/Джамали - кукери нови хан

Ранобудни джамали обиколят днес сутринта в началото на новата година с много шум и музика тополовградското село Орешник.

Традицията на оцелелия в годините от миналото ритуал "Джамал", характерен само за няколко населени места в страната, ще бъде спазена за поредна година, съобщи по-рано за БТА кметът на селото Тодорка Арнаудова.

Обичаят напомня много за кукерските шествия. Мъже и младежи, облечени в овчи и кози кожи и с различни звънци и хлопатари на кръста, посещават всяка къща в селото. Те носят овчарски геги и са съпровождани от импровизиран оркестър. Част от участниците в групата са с начернени със сажди лица, и затова другото им име е "пепелаши". В маскарада има роли и за "момата" и "касиера".

Те влизат във всеки дом и отправят към домакините послания за здраве, хубава и богата на реколта година. Смята се, че със звъна на чановете те прогонват злите сили. Стопаните посрещат с почерпка гостите. Дефилето завършва с хоро на центъра на селото.

Обикновено към 15-20 души от селото са постоянни участници в обичая, уточни Арнаудова. Заради необичайната и екзотична гледка той събира и много гости от околните села и общинския център Тополовград.
Празникът е бил пренесен от бежанците от Източна Тракия, а мнозинството от сегашното тукашно население са техни потомци.

Подготовката започва дълго преди настъпването на Новата година. За джамалите от съществено значение са маскарадните облекла - качествени и добре обработени кожи, и различният звук на звънците.