Разпитаха 19 свидетели по делото за наводнението в село Бисер

https://www.24chasa.bg/region/article/10574653 www.24chasa.bg
Тогавашният областен управител Ирена Узунова

На първо заседание за наказателното дело, след разпоредителното на 7 декември миналата година, за наводнението в харманлийското село Бисер днес Районният съд в Харманли разпита 19 от общо 30 призовани свидетели. Това съобщиха от Съдебната палата в Хасково.

Процесът е за трагедията на 6 февруари 2012 година, когато се скъса стената на язовир "Иваново" и осем души се удавиха при прииждането на висока вълна в селото. Подсъдима е бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова.

Тя е обвинена, че не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, не е осъществила изпълнението на превантивни мерки и безопасна експлоатация на язовира, което е причинило наводнение с жертви по непредпазливост.

На заседанието днес се е установило, че шестима свидетели са починали, а петима са били нередовно призовани. В насрочените за следващите три дни съдебни заседания се предвижда да бъдат разпитани и останалите свидетели - общо 58, както и 11 вещи лица по назначените съдебни експертизи, допълниха от съда.