Кръстът на Богоявление ще бъде хвърлен в езерото в "Дружба"

https://www.24chasa.bg/region/article/10583392 www.24chasa.bg
Езерото в "Дружба" Снимка: Район Искър

На 6 януари, четвъртък, по традиция ще отбележим един от най-древните християнски празници Богоявление, Йордановден.

От 13 часа ще бъде хвърлен кръста във водите на езерото в ж.к. „Дружба-1“.

Събитието ще се проведе на понтона при амфитеатъра в парк „Дружба“. Преди Великият богоявленски водосвет ще тръгне литийното шествие от храм „Св. преп. Наум Охридски“, който се намира в близост с езерото.

Тържественият водосвет ще бъде отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Желаещите да участват в надпреварата на Богоявление ще имат възможност да се запишат на мястото на събитието в същия ден от 9 до 12 ч пред входа на зоната с ограничен достъп край понтона. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. Задължително е и предоставянето на валиден зелен сертификат, като за улеснение районна администрация „Искър“ е организирала разполагането в близост на Център за бързи тестове за КОВИД 19.

След 11 ч ще бъдат направени и медицински прегледи, на които всеки от желаещите да участва в ритуала на Богоявление, трябва успешно да премине. Прегледите ще се извършват в Дома на културата „Искър“.

Броят на допуснатите плувци ще бъде ограничен до 40 по реда на тяхното записване, предвид необходимите мерки за тяхната безопасност.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Всеки гражданин, желаещ да присъства, може да го направи извън зоната с ограничен достъп и при спазване на мерките за предотвратяване разпространението на КОВИД 19.