Липсата на медицински персонал е основен проблем в трите болници в област Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/10615806 www.24chasa.bg
Липсващият медицински персонал остава основният проблем на здравната система сега, а решение за него няма. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Липсата на медицински персонал е основен проблем в трите многопрофилни болници в област Търговище. Това са заявили за пореден път ръководителите им по време на заседание на Областния координационен щаб за борба с коронавируса с председател областният управител Станимир Парашкевов, съобщиха от пресслужбата.

От лечебните заведения заявяват готовност да организират дейността на ваксинационните си пунктове така, че повече граждани да могат да се ваксинират или при невъзможност да бъдат насочвани към най-близкия пункт, а не да бъдат връщани, съобщава БТА.

Представителят на общопрактикуващите лекари е съобщил на заседанието, че тревожна тенденция сред болните пациенти в последните седмици /особено такива с пневмонии/ е отказът им да се тестват за COVID-19. В такива случаи личният лекар е затруднен да приложи веднага адекватно лечение.

В периода 8-10 януари в област Търговище са регистрирани 40 нови случая на коронавирус. От тях най-много - 26 са сред жители на община Търговище. В трите болници в Търговище, в Попово и в Омуртаг са хоспитализирани 72-ма души, заразени с коронавирус. От тях 49 са в здравното заведение в Търговище, четирима в Попово и 19 в Омуртаг. В интензивно отделение с инфекцията се борят 8 пациенти. На домашно лечение са 240 човека. Битката с болестта през периода са загубили четирима души.