В Добрич отмениха всички прояви, при които има струпване на хора

https://www.24chasa.bg/region/article/10622649 www.24chasa.bg
Областният управител на Добрич Галин Господинов и д-р Светла Ангелова СНИМКА: Диана Райнова

Областният координационен щаб в Добрич на свое заседание реши - преглед и отмяна на всички общински мероприятия със струпване на хора.

Ще се извършват учестени съвместни проверки от служители на МВР, общинските администрации и другите териториални администрации, да се засилв противоепидемичния контрол в лечебните заведения, както и строг филтър в детските градини - са сред другите решения.

Предвиждат се още се удължено работно време на някои от ваксинационните пунктове за поемане на по-големия брой желаещи, засилени проверки от служители на Областната дирекция по безопасност на храните в заведенията за хранене и търговските обекти, както и проверки от служители на дирекция „Инспекция по труда“ за спазване на противоепидемичните мерки и допуска на работници и служители в организирани колективи, както и препоръка за организиране на работния процес от разстояние, там където това е възможно.

Причината за тези мерки е увеличаващият се брой новорегистрирани случаи на коронавирус в областта. Директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Добрич, и секретар на щаба д-р Светла Ангелова представи актуални данни за разпространение на заболяването.

Към 10 януари, на 14-дневна база, заболяемостта в област Добрич е 291,25 на 100 хил. жители, като по общини тя е както следва:

община град Добрич – 334,8 %,

община Добричка – 169,9%,

община Балчик – 322 %;

община Каварна – 283,2 %;

община Шабла – 368,9 %,

община Генерал Тошево – 334,4 %,

община Тервел – 278,2 %,

община Крушари - 80,1 %.

„С изключение на община Крушари във всички други общини отчитаме ежедневна тенденция на нарастване на новорегистрираните случаи като от 5 януари среднодневно ръстът за областта е над 100 %“ - посочи д-р Ангелова.

Поставените дози ваксина срещу коронавирус в областта от старта на ваксинационната кампания до момента са общо 82 921, като със завършен ваксинационен курс са 43 119 лица. 6 433 лица имат поставена бустерна доза. „Ако приемем, че населението на област Добрич е около 126 хил. души – то една трета са ваксинирани“ – обобщи д-р Ангелова.

Ръководителите на лечебни заведения, в които има разкрити ваксинационни пунктове, препоръчват гражданите да записват предварително час и дата за ваксинация, за да се избегне струпване пред кабинетите. Директорът на РЗИ препоръча на кметовете на общини да прегледат и отменят мероприятия, при които има струпване на хора.