Унищожават патиците с птичи грип във фермата в хасковското село Жълти бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/10636782 www.24chasa.bg

Днес започва евтаназирането по хуманен начин на пекинските патици във фермата с установено огнище на птичи грип в хасковското село Жълти бряг. Това съобщи след заседание на Областния кризисен щаб за директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Хасково д-р Стойчо Курдов, предаде БТА.

Унищожаването на 5800 птици на възраст 47-48 дни ще бъде по смесен способ - с газ въглероден диоксид, познат още като "сух лед", и пенол, уточни Курдов. Мъртвите пернати ще бъдат загробвани на територията на стопанството. Патиците е трябвало да бъдат заколени преди 2 дни, и проба преди процедурата е установила Инфлуенца А, поясни още ветеринарят.

По негови думи проблемът с тази епизоотия е тежък за целия Европейски съюз, като само в последната сводка на Европейската комисия за периода октомври - декември 2021 година има регистрирани над 400 огнища на болестта в развъдници в Италия, Франция и Испания, а техният брой в дивата природа бил 700.

Предполагаема причина за заразата са дивите птици, които по това време на годината мигрират, посочи Курдов. Това е второ огнище на птичи грип в региона след като малко преди Нова година птичи грип бе установен във ферма с почти 40 000 кокошки-носачки в село Криво поле.

Около засегнатата ферма вече са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона. От ОДБХ припомниха, че птичия грип не е опасен за хората дори при консумация на месо от заразени птици.