Бургас си добавя планински пейзаж с борова гора до морето

https://www.24chasa.bg/region/article/10644915 www.24chasa.bg
С тези елхи ще бъде поставено началото на новата борова гора.

Общината засажда коледни елхи до парк "Езеро", приканва и гражданите да се включат

Голяма борова гора на метри от плажа ще разнообрази пейзажа на Бургас в източната му част. Общината е избрала два големи, удобни и комуникативни терена в парк "Езеро", където през следващите години ще се засаждат живи коледни елхи и иглолистна растителност. Гората ще се намира между к-с "Зорница" и обходния канал на Атанасовското езеро, което е природен резерват.

Голите поляни, които ще бъдат залесени, са на метри от жилищните блокове в к-с
Голите поляни, които ще бъдат залесени, са на метри от жилищните блокове в к-с "Зорница".

Като за начало там ще бъдат засадени 160 елхи, с които кметството украси улиците на града за празниците през декември. Отреденият терен за гората обаче е твърде голям и има място за още дървета. Затова ще бъдат поканени и гражданите да се включат в засаждането със свой разсад. Очакванията са за няколко години в района да израсне красива нова гора.

В този район ще се садят само иглолистни дървета, казаха от кметството. Боровата гора не е типична за крайбрежните територии и това допълнително ще внесе разнообразие към пейзажа в периферията на града. През последните години местната администрация озелени много улици и пространства с широколистна растителност внос от Нидерландия, пригодена за климата ни, но цяла гора от елхи и борове не беше се появявала.

Тази седмица започва изкопаването на гнездата и създаването на организация за засаждането на общинските дръвчета край парк "Езеро".

"Каним училища и детски градини, които са използвали в коледната си украса живо дръвче и не са решили какво да правят с него, да се включат в инициативата. Те могат да си осиновят и някоя от 160-те елхи от празничната украса на града, и да участват в нейното засаждане. Акцията ще започне на 21 януари на предвиденото място за горичка, където ще има подготвени гнезда и работници, които да им помогнат да засадят своите елхички", излязоха с призив към бургазлии от общината. И обявиха телефон на който хората да правят заявки за включването в инициативата.

Освен общински елхички хората ще могат да засадят на терена до парк "Езеро" и свои дръвчета на 22 януари с помощта на дежурен озеленител, който предварително ще направи изкопите.

Новата гора ще се явява един вид продължение на Морската градина, която стига до парк "Езеро", и ще е на метри от жилищните блокове на съседния комплекс "Зорница". Така ще допълва чудесно и пейзажа от съседното Атанасовско езеро, което е природна атракция през последните години с многобройните си птици, сред които и екзотични розови фламинго.