Ето как инвеститор замаза и скри ценни мозайки в центъра на Асеновград (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/10649459 www.24chasa.bg
Мозаечното пано на Иван Любенов преди да бъде скрито с гипсокартон. Снимки: Атанас Кендев

Няма никакъв казус, отсече новият собственик и обеща да дари творбите на семейството на покойния художник Иван Любенов

Ценни мозайки в Асеновград, изработени от видния местен художник Иван Любенов да замазани и скрити с гипсокартон. За това алармира асеновградчанинът Атанас Кендев.

Паната се намират на първия етаж в бивш клон на голяма банка в центъра на града. Сградата наскоро е била продадена. Новият собственик – бизнесменът Христо Станчев, е започнал мащабен ремонт, и е разпоредил мозайките да бъдат закрити.

"Опитахме се да събудим заспалото гражданско общество, защото преди години по същия начин частник заличи ценно пано на големия творец с асеновградски корен покойния проф. Иван Кирков в старото кино“, коментира Кендев.
По думите му институциите в града нямат полезен ход, тъй като и самата сграда, и мозайките не са в списъка на паметниците на културата.
Според Кендев собственикът е в правото си да ремонтира и преобразува сградата, както желае, но е редно да се съобрази и с общественото мнение.

"Няма никакъв казус с мозайките", отсече пред „24 часа“ притежателят на сградата Христо Станчев. Той обясни, че е имал разговор със съпругата на художника - Нели, и е решил да дари паната на семейството, с което били далечни роднини. Как точно ще стане това обаче, не можа да обясни.

Той допълни, че следващата седмица сградата и мозайките ще бъдат огледани от експерт, който да прецени как могат да бъдат спасени и съхранени.

Според художници има начин мозайките да бъдат запазени, стига да не са пострадали от залепения върху тях гипсокартон.

„Съхраняването и преместването обаче е сложно и скъпо,“ обясни пред „24 часа“ живописецът Вълчан Петров. Преди 6 години негови стенописи на ул. „Одрин“ 8 също бяха унищожени при събарянето на един от тютюневите складове.

"При мозайките понякога трябва да се пренарежда камъче по камъче, а това е сложно и скъпо", разясни той.

Другият вариант бил да бъдат изрязани от стената на квадрати и преместени. Вълчан Петров изяви готовност да помогне, ако се обърнат към него.
По общото мнение Иван Любенов е изключителен и много талантлив творец, чиято памет и творчество трябва да бъдат запазени. Художникът си отиде  през 2018 година и остави след себе си  портрети, пейзажи и натюрморти, пълни със светлина и живот.

Още приживе изкуствоведите го наричаха "художникът на светлината".