Отменят Кукерските игри „Джумали“ в Хисаря заради скока на ковид болните

https://www.24chasa.bg/region/article/10652453 www.24chasa.bg
Инж. Пенка Ганева

„Тъжно ми е и знам, че хората ще са разочаровани, но Кукерски игри „Джумали“ в квартал „Момина баня“ тази година няма да има“, заяви кметицата на община Хисаря Пенка Ганева.
Причината е драстичния скок на ковид болните в курортния град, които са достигнали своя връх от началото на пандемията досега. По данни на РЗИ заболеваемостта в общината е 571 на 100 000 души.

„Не мога да поема отговорност да подпиша заповед и да разреша събитието при толкова болни. Ако има Джумали, макар и на открито, пак ще има струпване, пак няма да се спазват отстоянията и ще се ходи без маски, така че за мен е по-разумно да отменя празника“, категорична беше Ганева пред „24 часа“.

По традиция Кукерските игри се организират винаги последната седмица на февруари или първата на март от Сдружение “Наследство Хисаря“ и читалище“Никола Вапцаров“ в квартал „Момина баня“.

Джумали в Хисаря наричат маскираните кукери, които играят обредни танци, гонят злите сили и болестите. Традицията е характерна за хисарския край и карловското село Войнягово.
Цел и мисия на кукерските празници е да събудят българското и да предаде всички стародавните обичаи на децата.