Рекултивират сметището край град Рила

https://www.24chasa.bg/region/article/10654994 www.24chasa.bg
Сметище. Снимка Архив

Продължава рекултивация на закритото преди 4 години общинско сметище край град Рила. Предвидените дейности са за малко под 3 млн. лева с преобладаващо национално финансиране, а срокът за изпълнение е 270 дни. Работи се и през зимата, казаха от администрацията. Там десетилетия наред се депонираше отпадъкът и от Рилския манастир. Прави се техническа, след това и биологична рекултивация, съобщава БНР.

На терена от около 52 декара ще се извърши почистване от дървесно-храстова растителност и изкоп за опорни диги, ще се изгради горен изолационен екран.

Дейностите включват още затревяване и засаждане на дървесна и храстова растителност.

Сметището е на около 2 км южно от град Рила в местността Момена. То създаваше проблеми след закриването му - там нелегално се караха отпадъци, Общината се принуди са монтира камера за видеонаблюдение, имаше и случаи на самозапалване. 

"Рекултивира се, една трета от техническата рекултивация е свършена. В момента застилат с геотекстил отгоре, отгоре едни канавки трябва да направят да отведат повърхностните води", заяви зам.-кметът на общината Лазар Чавков.