Спорният ремонт на стария мост в Дебелец съгласуван с Министерство на културата

https://www.24chasa.bg/region/article/10663399 www.24chasa.bg
Каменният мост след реставрацията СНИМКА: Община Велико Търново

Ремонтът на Каменния мост в Дебелец, който предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, има разрешение за строеж и е съгласуван с Министерство на културата, коментираха главният архитект на Община Велико Търново Николай Малаков и Динко Кечев, директор по "Строителство и устройство на територията".
 300-годишният каменен мост над р. Белица пострада сериозно от приливната вълна през юни 2014-а година по време на голямото наводнение. Още тогава състоянието му го дефинира като опасен, а достъпът до него бе ограничен.
Веднага след наводнението Община Велико Търново кандидатства пред комисията по бедствия и аварии за осигуряване на средства за проектиране и цялостно възстановяване на моста. Проектирането е на стойност 21 000 лева и е извършено през 2015-а година с процедура по ЗОП, уточниха експертите.
Финансиране за строителните дейности е осигурено от държавата с ПМС в края на април 2019-а година. За обекта има разрешение за строеж и е съгласуван с Министерството на културата през юни 2020-а година.
"За да не бъдат загубени средствата, Община Велико Търново изиска завършване на изпълнението на СМР до края на 2021-а година – както важното за целостта на моста и безопасността укрепване на носещите колони, така и за изграждането на парапетите сериозно увреден от голямото наводнение", казаха Малаков и Кечев.
Рязко контрастиращите с автентичния камък плочи по перилата обаче, взривиха фейсбук. "Това е подигравка, простотия и гавра с културното ни наследство", са най-честите и остри квалификации, а светлите плочи, обточили двата парапета и развалящи цялостната визия на Каменния мост, бяха оприличени на санитарен фаянс.
Успокоение не внесе и обяснението, че камъкът ще патинира с времето от влага, слънце и атмосферни влияния.
Според запознати с процесите по реставрация на старинни паметници обаче новите каменни плочи трябвало да се обработят с материали, които да ги "състарят". Това не е направено и затова изглежда така контрастиращо различни. Очаква се тази седмица да се направят проби с тези препарати.