Фандъкова: Увеличаваме с 10% леглата за ковид болни

https://www.24chasa.bg/region/article/10664528 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Николай Литов

Училищата и детските градини в София остават отворени

Броят на леглата за лечение на пациенти с коронавирус ще бъде увеличен с около 10% през тази седмица. Това е една от мерките, които обсъдихме по време на общинския щаб днес заедно с директора на столичната РЗИ д-р Пенчев. Това съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова след заседанието на общинския щаб.

"Съгласно новия противоепидемичен план София се намира на Етап 2, като в него се отчита както процентът на заетите интензивни легла, така и броят заболели, отчетеният ръст и регистрираната заболеваемост в организирани колективи. От разкритите до момента 1878 легла са заети 63% от местата за неусложнени пациенти и 71% от леглата за хора, които са на интензивно лечение. Увеличението на леглата ще стане на база възможностите на болниците за осигуряване на медицински персонал. Директорите на всички общински болници декларираха готовност да увеличат броя на леглата за ковид пациенти", обясни Фандъкова.

Тя добавя, че от миналата седмица продължава ръст с около 30% на седмина база, като заболеваемостта в столицата на 100 хил. души е 1756.

"Училищата и детските градини в София остават отворени, като само отделни училища и детски заведения са затворени заради по-голям ръст на заболели и карантинирани ученици и персонал. С решение на щаба се засилва работата на контролните екипи от общински служители и полицията за носене на маски в градския транспорт. Над 4000 са направените проверки от началото на януари от екипи на Столичния инспекторат, аварийната дирекция и общинска полиция", пише още Фандъкова.

Процентът ваксинирани граждани на територията на Столичната община е 43%, като над 534 хил. души са със завършена ваксинация.