Половината от новозаразените в Пловдивско са от Раковски, сред тях 2 бебета и кметът

https://www.24chasa.bg/region/article/10670973 www.24chasa.bg
Заболелите в община Раковски се увеличават лавинообразно.

Отменяме всички събития в общината, категоричен е Павел Гуджеров

Раковски пламна с COVID. До 10,30 часа днес са регистрирани 74 новозаразени в общината от общо 150 в Пловдив и областта,  съобщи директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров. Под карантина е и кметът Павел Гуджеров. Медиците не могат да обяснят на този етап на какво се дължи този взрив на заболелите в общината.

"Карам го леко. В петък се почувствах недобре и вдигнах температура, но се възстановявам. Спортувам", обясни пред "24 часа" кметът Павел Гуджеров.

Зам.-шефът на РЗИ в Пловдив д-р Аргир Аргиров му се обадил да пита на какво се дължи този взрив от заразени в Раковски. Той обаче не може да каже. "Сигурно последния път като са пръскали отгоре, повече са ръсили над Раковски", пошегува се кметът.

"В общината моите заместници заседават, набелязват мерки, дезинфекцират навсякъде. Закупили сме за всички детски градини и училища уреди за мерене на температура и за контрол на въздуха", обясни Гуджеров. Той е с две дози ваксина. Но казва, че сега, като изкара заразата, това ще му е бустерът.

"Спортувам по два пъти на ден. Тази сутрин тичах", допълни кметът. Но е категоричен, че ще отмени всички събития и най-вече кукерския фестивал, насрочен за края на февруари.

Заболеваемостта в областния център и региона нараства лавинообразно и не е изключено новите случаи до края на днешния ден да надхвърлят 1000. През изминалото денонощие бяха регистрирани 737 новоинфектирани.

Заболеваемостта в Пловдивска област на 14-дневна база достигна 961 на 100 000 души, докато вчера беше 872 на 100 000.  В момента са заети 379 терапевтични легла, свободните са 300. На интензивни грижи са 68 пациенти, от които 42 са интубирани. Свободните легла са 54.

20 деца се лекуват в болници от коронавирус. Сред тях има три бебета под една година, като двете са от Раковски.

Областният управител Йордан Иванов свиква днес оперативния щаб заради усложнената епидемична обстановка.