Научна конференция за стопанската култура на българите и примерът на габровци

https://www.24chasa.bg/region/article/10671914 www.24chasa.bg
СНИМКА: АРХИВ

Регионалният исторически музей /РИМ/ в Габрово и Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките /БАН/ се подготвят за национална научна конференция на тема "Стопанската култура на българите и примерът на габровци през 19-и - 21-ви век". Конференцията е с научен ръководител проф. д-р Илияна Марчева и ще се състои на 28-и и 29 април в Габрово, информираха от местния исторически музей.

Научният форум е посветен на 140-ата годишнина от създаването на първата вълненотекстилна фабрика в Габрово - на Иван К. Калпазанов. От музея разказаха, че дейността на Калпазанов като предприемач и благодетел, провокира историците с тази конференция да потърсят примери, анализи и факти за модерната стопанска култура на българите. Стопанската култура, разбирана като поведение, отношение, ценности, умения, морал при водене на търговско-предприемачески, финансови и бизнес дела зависи, както от личността, така и от времето, условията и постиженията на икономическата наука и образование, посочиха уредниците.

От музея предлагат и примерни тематични полета:

История на индустриалното и занаятчийското производство: предприятия, технологии, контакти, приносът на Габрово; Институциите и стопанското развитие на България - ролята на държавата; Стопанското развитие в кризисни времена - предизвикателства и постижения; Българският предприемач: исторически профили в миналото и днес; Историческата памет и мястото на музеите - фондове и експозиции.

След рецензиране на докладите от конференцията, се предвижда те да бъдат издадени в поредния том "Известия на РИМ - Габрово". От музея посочиха, че е необходимо в дните на конференцията докладите да бъдат предоставени в дигитален формат, с резюме на английски език.