Над 2000 водолюбиви птици са регистрирани по поречието на река Места

https://www.24chasa.bg/region/article/10671947 www.24chasa.bg
Снимка:Pixabay

Повече от две хиляди и сто птици са регистрирани при тазгодишното среднозимно преброяване от представители на гоцеделчевския клон на Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/, обобщи за БТА представителят на дружеството Димитър Попов. Преброяването се провежда от 1977 година, а от гоцеделчевския клон - за 21-ва година. Тази година е обхванало територии от Банско до Хаджидимово, както и около язовир Доспат.

Анализите показват, че се наблюдават повече видове, но броят на птиците е намалял през изминалите 10 години. По време на преброяването през 2012 година са регистрирани 2500 птици, а тази година те са с близо 400 по-малко, посочи Димитър Попов. За сметка на това се отчита по-голямо видово разнообразие с регистрираните 44 вида водолюбиви птици. Причина за това е изменението в климата и затоплянето, коментира Попов.

Птиците са отличен индикатор за състоянието на околната среда и чрез промените в техните популации съдим за качеството на живот, подчерта експертът към БДЗП - клон Гоце Делчев. По думите му, ако дадена популация намалява или даден вид изчезва това е тревожен знак, който показва замърсяване на околната среда или друг екологичен проблем.

По време на тазгодишното преброяване е участвал и представител на местното ловно-рибарско сдружение "Сокол", с цел да се проследи незаконен лов. Такъв не е констатиран, което е добра новина, но по време на обиколката е установено, че поречието на река Места е силно замърсено, каза експертът към БДЗП.

При преброяването в района на язовир Доспат през почивните дни са участвали и ученици от Сърница. Поканата е отправена, за да могат децата да разберат за природното богатство на своя роден край и за значението на птиците, посочи Попов и допълни, че с това стимулират подрастващите да прекарват повече време сред природата.