Напролет основен ремонт за 4 млн. лева на най-разбития вход за Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/10674212 www.24chasa.bg
"Рогошко шосе" е осеяно с кръпки, дупки, бабуни и пукнатини. Не е ремонтирано основно повече от 30 г.

Още напролет може да започне основен ремонт на „Рогошко шосе“, но от моста на Адата до табелата на Пловдив, информира заместник-кметът по строителство Пламен Райчев. Остава обаче големият проблем извън очертанията на Пловдив в посока надлеза към с. Скутаре. Там трасето е в отвратително състояние и не е ремонтирано повече от 30 г. Осеяно е с кръпка до кръпка, бабуни, дупки и пукнатини, а това е една от входно-изходните артерии на областния град.

Райчев провери как е извършена частичната рехабилитация на най-износените участъци, които по настояване на Здравко Димитров бяха преасфалтирани преди седмица. За ремонта Пловдив задели в спешен порядък 50 хиляди лева, припомнят от общината.

„Наясно сме, че с това частично преасфалтиране не се решава проблемът с "Рогошко шосе". Той може да бъде цялостно обновен с Интегрирана териториална инвестиция (ИТИ) между общините Пловдив и Марица, в чиито землища попада трасето. Такъв проект е залегнал с предимство и в Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО). Това обаче ще стане възможно едва през следващия програмен период, когато проекти между две и повече общини ще са с приоритет“, заяви заместник-кметът Райчев.

Заради тежкото експлоатационно състояние на пътя и по настояване на кмета Здравко Димитров, още през тази година ще бъде извършен основен ремонт на трасето от моста на Адата до табелата за изхода от Пловдив. Участъкът е близо 2 километра и в бюджета на Общината ще бъдат предвидени 4 милиона лева за неговия цялостен ремонт.

„Понеже този път, който е важна входно-изходна артерия към града, не е оразмерен за тежкотоварно движение, в проекта е предвидено да се усили конструкцията на пътя, за да поеме интензивността на движението и товара на тежките машини. Ще бъдат изградени тротоари в урбанизираната територия, улично осветление, ще бъде положена вертикална и хоризонтална маркировка“, поясни още Пламен Райчев.

Хората от община "Марица", които интензивно ползват трасето, от години негодуват, че е в трагично състояние. "Всеки ден пътувам оттам за работа и буквално пломбите ми падат", обясни Ася Костадинова, учителка в Скутаре. Други пък казват, че минавайки по злополучния път, всички камъни от бъбреците им падат.