В Пловдив спират плановите операции от четвъртък

https://www.24chasa.bg/region/article/10675475 www.24chasa.bg
Шефката на РЗИ д-р Сийка Димчева

От четвъртък - 20 януари, се спира плановият прием в лечебните заведения в Пловдивска област. Изключение ще се прави за онкоболни, раждания, трансплантации и рехабилитации. Това реши на днешното си заседание Областният кризисен щаб в Пловдив, цитиран от БТА.

По думите на д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ - Пловдив, 19-те здравни заведения в областта разполагат с достатъчно легла и с персонал, но целта е да се освободи кадрови ресурс за лечение на ковид болни. На този етап не се налага разкриването на допълнителни ковид легла, увери тя.

Областният управител Йордан Иванов добави, че решението не е функция на препълнени болници, а защото в различни лечебни заведения възникват малки кризи с претоварване на персонала, които на този етап се решават благодарение на лекарската солидарност. Но е възможно тези кризи да се превърнат в сериозен проблем на ниво град, подчерта Иванов.

В Пловдивска област започва да се мери заболеваемостта и при децата. Ще се следят четири групи - от 0 до 6-годишна възраст, начален етап, прогимназиален и гимназиален етап, обясни директорът на здравната инспекция. Решението е в изпълнение на националния план за борба с ковид пандемията, допълни д-р Димчева.

В пловдивските лечебни заведения са хоспитализирани 17 деца с Ковид на възраст от 0 до 17 години. Няма данни за проблемно протичане на инфекцията при тях, посочи д-р Димчева.

Засега няма да се отлагат планираните по общини мероприятия, но те ще се провеждат при засилен контрол от страна на МВР, подчерта областният управител Йордан Иванов.