Дърво поникна в най-важния мост на Асеновград. Кой ще го ремонтира?

https://www.24chasa.bg/region/article/10675654 www.24chasa.bg
От една от фугите на моста се подава дърво, което притеснява асеновградчани. Снимка: Фейсбук

В аварийно състояние е най-натовареният мост над Чая в Асеновград, който се намира до пазара, а в една от фугите му е поникнало дърво. Това алармират местни жители и онагледяват със снимки. Хората питат кога ще бъде ремонтиран, тъй като денонощно по него минават хиляди автомобили.

Съоръжението е от изключителна важност, тъй като свързва двете части на града. Местните се притесняват, че може да падне, тъй като конструктивно не изглежда добре.
"Скоро излезе информация, че ремонтът му се отлага за неопределено време", твърди Ивайло Мирчев, който се представя за екскурзовод. А асеновградчанинът Добрин Янков пита, ако недай Боже, падне, какви обяснения ще дават управляващите.

"Ще го оправят, когато се срути и има жертви", реагира Румяна Стефанова. Други жители пък обясняват, че не може всичко да се направи наведнъж и призовават за търпение.

"24 часа" потърси местната власт. Зам.-кметът Теньо Манолов обясни, че мостът е част от републиканската пътна мрежа и поддръжката му е ангажимент на АПИ. Според него дървото едва ли е поникнало сега.  "Общината не може да инвестира в чужда собственост", каза той. По думите му общините в момента разходват 1/12 от миналогодишните бюджети, тъй като държавата не е приела още своя. Очаква се това да стане през март. Едва след като се гласува от парламента, тогава местните управи могат да пристъпят към приемане на своите годишни финансови сметки.
"В най-добрия случай това става след 90 дни от одобрението на републиканския бюджет", поясни Манолов. И допълни, че чак тогава общината може да обявява обществени поръчки за обекти, които обаче са нейна собственост.