НВУ в Търново и Софийският университет ще издават двойни дипломи

https://www.24chasa.bg/region/article/10682584 www.24chasa.bg
Полк. доц. Николай Урумов /в средата/, доц. Ваня Димитрова и проф. Климент Найденов представиха проекта Снимка: НВУ "Васил Левски"

Уникални за Източна Европа магистърски и докторски програми разработиха по съвместен проект Националният военен университет „Васил Левски“ и Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

Проектът се нарича „Модернизация на Национален военен университет „Васил Левски“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е в професионално направление „Компютърна и комуникационна техника“. Финансиран е по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“. Асоцииран партньор по проекта е Военно-техническата академия в Букурещ.

Бюджетът на проекта е в размер на 1 963 234 лв., от които 1 215 544 лв. са за НВУ „Васил Левски“. 85 % от средствата идват от Европейския съюз, останалите са национално съфинансиране.

„Изкуствен интелект“, „Геоинформационни технологии при управление на кризи“, „Геоинформационен мениджмънт и приложения“ и „Комуникационни технологии в сигурността“ са четирите нови магистратури, докторската програма е „Киберсигурност“.

Проектът бе представен пред медиите от зам.-началника по научната и учебна част на НВУ полк. доц. д-р Николай Урумов, директора на Институт „Научноизследователска и иновационна дейност“  доц. д-р Ваня Димитрова и координатора от страна на Софийския университетът проф. Климент Найденов, декан на Геолого-географския факултет.

Програмите са първи по рода си, насочени са към цивилни студенти, които ще получават дипломи, разписани от двамата ректори. Приемът стартира от новата учебна година и предвидените места за първите студенти са 50.

Виртуален университет с онлайн учебно-методически комплекти ще бъде изграден по проекта, в който НВУ е водеща организация. Голямата идея е да бъде изградена модерна и устойчива образователна система в двете висши училища, иновативни и съвременни модели на преподаване, дигитализация на програмите и мултидисциплинарност.

Проектът продължава 30 месеца.