Стоян Братоев: Строителство на новите метростанции ще продължи 39 месеца

https://www.24chasa.bg/region/article/10686930 www.24chasa.bg
Проф. Стоян Братоев СНИМКА: Архив

През 2021 г. приключиха обществените поръчки за изграждане на следващите станции от столичното метро, за участъка от метростанция „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“ Г. Подписани са четири договора – три за строителството на метростанциите и тунелите и един за системите за управление и автоматика. Това съобщи в ефира на Радио София директорът на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

„От 12 януари започна изпълнението им, като договорът за управление на системи - изпълнението му започва месец юни“, добави Братоев.

Общото строителство на участъка от метростанция „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“ Г ще продължи 39 месеца. Ще бъдат изградени три станции, с около 3 км трасе, допълни Стоян Братоев.

„Първата станция е разположена до стадион „Георги Аспарухов“ в кв. „Герена“, следващата е разположена малко преди големия мост, който се намира на ул. „Витиня“, между жк. „Левски“ и ж.к. „Хаджи Димитър“ и последната е на бул. „Владимир Вазов“, между северната и южната част на ж.к. „Левски“, каза директорът на столичния „Метрополитен“.

В момента дружеството разполага с 30 мотриси, които са разчетени да обслужват и бъдещите метростанции.

На година се случват около 16-18 инцидента с хора в столичното метро. На местата, на които вече има монтирани подвижни прегради, инцидентите са сведени до нула, каза Стоян Братоев и допълни, че през тази година предстоят да бъдат монтирани прегради по трасето от центъра към ж.к. „Младост“.