Глоби по 1000 лв. не стряскат пловдивски превозвачи, пропускат вечерни курсове

https://www.24chasa.bg/region/article/10687024 www.24chasa.bg
Шефът на предприятието "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов.

"Стотици писма с предупреждения за глоби от 1000 лв. за неспазване на вечерните курсове на градския транспорт съм подписал, направо не знам как им излиза сметката на превозвачите."

Така коментира пред "24 часа" многобройните сигнали на пловдивчани за липсата на автобуси по градските линии новият шеф на "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов.

След 20 часа градски транспорт във втория по големина на практика няма, макар че по договор автобусите трябва да се движат до 22 часа. 

"Най-честите нарушения са за последните им курсове, които са в интервала между 21 и 22 часа. Просто на ги изпълняват", поясни Стоилов. И даде пример с "Хеброс бус" и "Автотранс". 

При исканите обяснения превозвачите  най-често изтъквали, че това се дължи на аварирали автобуси. Не липсвали и мотиви, че доста от шофьорите са болни.

"Натрупали са се около 60 писма само за декември за неизпълнени ангажименти", посочи Стоилов. Той обаче твърди, че напоследък забелязвал подобрение в работата на "Хеброс бус". "През ноември този превозвач имаше под 80% изпълнение на курсовете, а сега вече се доближава до 90%", каза Стоилов.

От своя страна превозвачите изтъкват, че дори в светлата част на деня рейсовете са празни, а приходите им от продажба на билета са паднали драстично. Разчитали единствено на компенсациите от общината, които обаче били крайно недостатъчни. Годишно от градската управа им отпускат 7,5 млн. лева.