Асоциацията на училищата по мода обсъжда в Сливен качеството на образованието в тази област

https://www.24chasa.bg/region/article/10687207 www.24chasa.bg
Форумът в Сливен ще продължи три дни. СНИМКА: Архив

Националната асоциация на училищата по мода "Росица Иванова“ /НАУМ/ си даде среща в Сливен, за да обсъди актуалните предизвикателства в професионалното образование, да формира тенденции в развитието му, които да отговарят на съвременните изисквания на бизнеса и да осигуряват ефективна реализация на завършилите ученици на пазара на труда, съобщиха от пресцентъра на областната управа..

Подобна среща в града, където Добри Желязков създава първата текстилна фабрика на Балканите, досега не се е състояла. Организатори и домакини на тридневния форум са Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" и директорката й Даниела Караманова, която е и председател на националната асоциация.

Събитието бе открито с дискусия, гости бяха италиянският предприемач с български паспорт Едоардо Миролио, чиято текстилна продукция е сред лидерите на международните пазари, представители на браншови организации, на МОН и на РУО. От името на областния управител Минчо Афузов участници и гости бяха поздравени от заместничката му Димитринка Петкова.

В НАУМ членуват 30 професионални гимназии по текстил, облекло, моден дизайн, техника, технологии, екология, химична промишленост и лека промишленост, производство на кожени изделия и др. Обучението на учениците е свързано с всички аспекти на модното облекло – от дизайна и производството на тъканите и облеклата до визията, създадена от аксесоари, грим и прическа.

Асоциацията е отворена за нови членове. По време на работната среща участници и гости ще посетят сливенската гимназия по текстил и ще се запознаят с условията на работа и обучение и със създадените отлични възможности за получаване на качествено образование.