Съдът пусна срещу 4000 лева обвинения в издаване на фалшиви сертификати в Пампорово

https://www.24chasa.bg/region/article/10688820 www.24chasa.bg
Зелен сертификат

 Обвиненият в издаването на фалшиви сертификати на Пампорово Ангел Марчев излиза на свобода срещу парична гаранция от 4000 лв. Апелативният съд в Пловдив отмени домашния му арест и постанови по-лека мярка за неотклонение.

Срещу Марчев са повдигнати две обвинения. Първото е, че на 08.01.2022 г. в частна медицинска лаборатория на Пампорово е добавил неправомерно компютърни данни в информационната система на Министерство на здравеопазването и на тази база са издадени удостоверения за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест, на двама души. От тях той е получил общо 600 лева, като единият свидетел въобще не се е подлагал на тест в лабораторията, където работи обвиняемият. На другия е издаден сертификат, като посочените стойности в него с разминават 10 пъти  с резултата, установен при проведено друго изследване на 10.01.2022 г.

Второто обвинение е за взети на 09.01.2022 г. 300 лева, за да извърши действия в нарушение на задълженията си по издаване на сертификат за наличие на антитела на свидетелката С. К.

След анализ на доказателствата по делото Пловдивският апелативен съд прецени, че няма достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение Ангел Марчев лично да е въвел компютърните данни в информационната система на Министерството на здравеопазването за издаване на сертификати за наличие на антитела. В тази връзка по делото не са ангажирани от прокуратурата никакви доказателства, а наличните сочат за принос на обвиняемия към инкриминираните сертификати, но не и че той е извършител на престъпните действия, довели до издаването им.

Съдът намери, че има достатъчно данни в подкрепа на обоснованото предположение по второто обвинение. За него е предвидено наказание лишаване от свобода до пет години или глоба до двадесет хиляди лева.