750 гневни жители на Баня се вдигат, не издържат на безводие

https://www.24chasa.bg/region/article/10689040 www.24chasa.bg
Кметът на Баня Стамен Гешев се тревожи, че заради лошата инфраструктура, в курорта трудно влизат инвеститори Снимка Архив

- За подмяна на мрежата са нужни около 20 млн. лева, твърдят от ВиК-Пловдив

- И сега има авария - от три дни по улиците тече вода, казва кметът

На протест се канят да излязат 750 жители на царския град Баня, Карловско заради безводието, на което е подложено курортното градче. Толкова са се разписали в протестната подписка, с която настояват за спешна подмяна на ВиК мрежата.

Протестната подписка на жителите на град Баня вече е внесена в МРРБ

Снимка: Мартин Стоянов
Протестната подписка на жителите на град Баня вече е внесена в МРРБ Снимка: Мартин Стоянов

"Не се издържа. Вдигнали сме ръце от честите аварии. Поне веднъж на седем дни сме на сухо за часове, а в някои и случаи и по два-три пъти седмично“, обясни Мартин Стоянов, инициатор на подписката.

Тя е внесена в регионалното министерство и хората от Баня настояват за целево финансиране за подмяна на амортизираната мрежа. Копие от подписката ще бъде връчено и на областния управител Йордан Иванов, както и на кметовете на Карлово и Баня, и на управителя на ВиК-Пловдив инж. Огнян Кулишев

"Проблемът в Баня е какъвто и в Пловдив, и във всички останали селища в областта“, коментира пред "24 часа" инж. Антон Гълъбов от ВиК-Пловдив. По думите му канализацията в курортното градче е на 60 години и авариите не са по-чести, отколкото навсякъде другаде", добави той.

Във ВиК били наясно с проблема, но без финансовата помощ на държавата, нямало как да бъде решен. „Само през миналата година в Баня са подменени 3 километра водопровод по централни улици, а за тази планираме още 1,2 км“, каза Гълъбов.

Според него цялостна подмяна на тръбите в града би струвала не по-малко от 20 млн. лева. "Дори и парите да ги има накуп, тепърва трябва да се изготви проект", поясни инж. Гълъбов. От документацията до реализацията минавало в най-добрия случай една година.

„Наистина имаме договор с ВиК и очакваме тази година да бъде подменен водопроводът по ул. „Карловска“ - това е основната артерия, по която се влиза в града", обясни Стамен Гешев. По думите му обаче възстановяването на уличните настилки след полагането на тръбите идвало по-скъпо, отколкото самият ВиК ремонт.

"Дори и в момента в града има повреда и по улиците от три дни тече вода", каза Гешев. 

Баня е част от община Карлово и годишният бюджет на градчето е  около 200 хил. лева. С близо 140 хил. лева се плащат заплатите на общинските служители и уличното осветление. Реално градът разполага годишно с 60 хил. лева, за да обезпечи всички свои нужди, пресмята кметът Стамен Гешев, който е на поста шеста година.

Тревогата му е, че с това състояние на инфраструктурата и липса на финансиране Баня трудно привлича инвеститори в иначе богатия на природни дадености курорт.