В община Кнежа въвеждат режим на тока за уличното осветление

https://www.24chasa.bg/region/article/10689658 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

В община Кнежа, област Плевен, въвеждат режим на тока за уличното осветление. Това съобщи за БТА Илийчо Лачовски, кмет на общината.

До това решение се е стигнало заради многократно повишените цени на тока и увеличените разходи, свързани и със скока в цената на природния газ. Лачовски обясни, че на пълна общинска издръжка са всичките шест детски заведения на територията на общината. От тях четири са газифицирани, а последните сметки за ток и за газ са в пъти по-високи, сравнено с 2020 г.

"За да успеем да покриваме драстичното увеличение на тока и отоплението, без това да засегне другите социални услуги, които Община Кнежа предоставя, се налага да се предприемат мерки за ограничаване на електроенергията и по-специално да се въведе режим на уличното осветление", коментира кметът.

За целта от няколко дни е започнало поетапно монтиране на устройства, които ще включват и изключват уличното осветление по график. Уличните лампи ще светват в 18.30 часа и ще работят до полунощ, след това ще бъдат пуснати за два часа от 5.00 до 7.00 часа.

Режимът на работа ще бъде съобразен с продължителността на деня и нощта през различните сезони.