В Плевен търсят вариант за снабдяване на детските градини с тестове срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/10695140 www.24chasa.bg
Тестовете вече ще различават щамовете. СНИМКА: Архив

Да бъде проведена среща между представители на 5-те области от Северозапада за координация и взаимодействие в битката срещу пандемията. А Плевен, като регионален център на здравеопазването в Северозападния регион, да е домакин на срещата. Това е предложил областният управител на Плевен Иван Янчев на заседание на кризисния щаб за борба с COVID-19.

Плевен, Видин, Монтана, Ловеч, Враца влизат в северозападния клъстер, според решение №9 на националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, уточнява пресцентърът на областната администрация.

Като председател на кризисния щаб Янчев е предложил всичките 11 общини в областта редовно да отчитат извършените проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Справките може да са всяка седмица или всеки ден. По настояване на Янчев щабът търси вариант за снабдяване с тестове срещу COVID-19 на педагогически и непедагогически персонал в детските градини. Началникът на РУО-Плевен Албена Тотева е предложила на среща с всички общински кметове да бъде обсъдено дали е възможно подобно обезпечаване.

Според директора на Здравната инспекция в Плевен д-р Илиян Минчев заболяемостта от COVID-19 в града и областта е овладяна до конкретни норми. 278 са разкритите легла в ковидзоните за момента, от тях 21 за интензивни грижи. Сега под карантина са почти 3000. 60% от медицинските работници в областта са ваксинирани. От началото на пандемията преболедувалите са над 20 хиляди души. 1523-ма са загубили живота си, допълва областният пресцентър.