Празникът на родилната помощ бе отбелязан в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/10696054 www.24chasa.bg
Ритуално измиха ръцете на акушерите СНИМКА: Община Русе

Празникът на родилната помощ- Бабинден, бе отбелязан днес в АГ комплекса в УМБАЛ „Канев“ и УМБАЛ „Медика Русе“, предават от общината.

„Благодаря ви за любовта и вярата, с които ежедневно посрещате новия живот. Безценна е грижата ви, защото с нея идва надеждата за надделяване на доброто над негативизма в ежедневието ни“, каза кметът Пенчо Милков.

По случай професионалния празник на акушерите и лекарите в двете болници той подари цветя и икона, която да закриля специалистите.

"Бъдете благословени с призванието, което имате – да се грижите за новия живот", каза старши ординаторът и един от най-дългогодишните лекари в отделението в УМБАЛ "Канев" д-р Ани Матеева.

Нейните ръце, както и тези на една от най-опитните акушерки Гинка Станева, бяха измити от Виктория Тодорова – най-новото попълнение в екипа.

По традиция ритуалът бе изпълнен и в УМБАЛ „Медика“. Там една от акушерките изми ръцете на д-р Джордже Стойнев, който пожела "колкото са капките в менчето, толкова деца да се раждат“.

През 2021 година в двете болници в Русе са проплакали 1443 дечица. От тях 727 момченца, 716 момиченца и 30 двойки близнаци.