Без режим на тока за уличните лампи в община Чирпан, засега

https://www.24chasa.bg/region/article/10697616 www.24chasa.bg
Засега осветлението в община Чирпан остава нормално, без режим на тока. Снимка: Община Чирпан

"Няма да има режим на уличното осветление в община Чирпан засега. Не бих искал улиците да потънат в мрак, въпреки драстичното увеличение на разходите за електроенергия през последните месеци“, каза кметът Ивайло Крачолов и изчисли, че сметките показват необходимост от ново затягане на финансовите мерки. Само токът за декември е 62 хиляди лв., с 40 хиляди лв. повече от същия период на 2020 година.

Община Чирпан вече две години е със строга финансова дисциплина, наложена заради санкциите на погрешно изпълнен воден проект отпреди 5 години.

"Тревожни са сметките за ел. потреблението, ние плащаме на киловатчас 60 ст., а държавното субсидиране е 10 стотинки. Очертава се консумацията на ел.енергия да надхвърли 600 хиляди лв. за тази година. Общината ще остане без собствени приходи, т.е. без свободен ресурс за общински дейности. Ситуацията изисква въвеждането на нов режим на икономии, преструктуриране на звена и редуциране на разходи", обясни Крачолов. Това включва и търсене на енергоспестяващи системи. Наложителна мярка е подмяната на уличното осветление, което е амортизирано и енергоемко, с нови и енергийно ефективни LED тела.

Около 8 хиляди са уличните осветителни лампи, повечето от тях са монтирани преди 16 години. Общинското ръководство стартира пълен енергиен одит, който ще приключи с технико-икономически анализ до края на месец февруари. Докладът ще е в основата за оптимизиране на осветлението, за изграждане на система за контрол и въз основа на него ще се изготви предложение до общинския съвет с конкретни действия.

„LED лампите се отличават с високо качество на генерираната светлина и са с дълъг експлоатационен живот. С обновяването на уличното осветление ще се понижи годишното електропотребление поне с една трета и ще се увеличи два пъти осветеността, а разходите по изпълнението ще бъдат изплатени от спестените сметки за ток през следващи години“, пресметна кметът Крачолов.