Инвестираха 3.6 млн. лв. в компостираща инсталация на Ямбол

https://www.24chasa.bg/region/article/10698034 www.24chasa.bg
2 400 т годишно е капацитетъ на новата инсталация Снимка:МОСВ

Модерна компостираща система за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци на Община Ямбол е изградена и открита близо до областния град. Проектът стартира през 2019 г. и е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ с над 3,6 млн. лв., съобщиха от Министерството на околната среда.

Компостиращата инсталация ще обслужва 68 000 души на територията на общината. Тя е изградена в местността Гол баир в землището на село Хаджидимитрово, община Тунджа, област Ямбол. Разположена е до Регионалното депо за неопасни отпадъци.

Съоръженията и довеждащата инфраструктура са изградени на терен с обща площ от 8 000 квадратни метра и с предвиден капацитет 2 400 тона годишно. По проекта са закупени контейнери и сметоизвозваща техника. Инсталацията ще приема и обработва разделно събрани зелени и дървесни отпадъци и ще намали количеството депонирани битови отпадъци в Ямбол.

Обектът е открит от кмета на община Ямбол Валентин Ревански. На церемонията по откриването присъстваха областният управител на област Ямбол Васил Александров, председателят на Общинския съвет Антон Шиков, общински съветници и други.