200 хиляди лв. гаранция за подсъдим по наркоафера

https://www.24chasa.bg/region/article/10698462 www.24chasa.bg

Варненският апелативен съд увеличи на 200 хиляди лв. паричната гаранция на подсъдим за контрабанда на наркотици в особено големи размери.

През декември 2021 г. Роберт П. излиза от ареста и си отива у дома срещу гаранция от 100 хиляди лв.
Роберт П. и Курт М. са подсъдими за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материал за производство на синтетични наркотици.

Двамата нидерландски поданици отговарят по обвинение за това, че са пренесли веществата през Пристанище Варна - Запад между януари 2017 и март 2018 г.

Държавното обвинение акцентира и върху обществената опасност на обвиняемия и тежестта на престъплението. Защитата на подсъдимия настоява, че арест, надхвърлящ 3 години и 7 месеца действително е прекалено дълъг, включително съобразно практиката на Европейския съд за правата на човека.

Според Апелативния съд размерът на паричната гаранция от 100 хиляди лв. е прекомерно снизходителен, относим към тежестта на обвинението. В същото време обаче няма съмнение, че задържането на Роберт П. надхвърля разумните срокове.

Затова настоящият съдебен състав увеличи гаранцията на 200 хиляди лв. Този размер ще е достатъчен, за да мотивира подсъдимия към добро процесуално поведение. Апелативен съд – Варна потвърди наложената забрана за
напускане на пределите на Република България.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.