Нови павилиони в София само след проект за ток и вода, иначе 50 000 лв. глоба (Обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/10699123 www.24chasa.bg
Над 170 незаконни преместваеми обектa вече са премахнати в София. СНИМКA: НАПРАВЛЕНИЕ “АРХИТЕКТУРА И ГРАДОУСТРОЙСТВО”

Проверки всеки месец, незаконните ще се премахват веднага, обяви председателят на СОС Георги Георгиев

Колички за пуканки и сладолед с документ за техническа изправност

Незабавно премахване на незаконни павилиони и колички за сандвичи, пуканки или сладолед, солени глоби до 50 000 лв. - включително и за доставчиците на ток, вода или газ и ежемесечни проверки на всички преместваеми обекти и мобилни съоръжения в София. Това предвиждат промени в наредбата за преместваемите обекти, които бяха представени от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и главния архитект на София Здравко Здравков.

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

С тях се въвежда

ЗДРАВКО ЗДРАВКОВ
ЗДРАВКО ЗДРАВКОВ

забрана за

преотдаване или

преотстъпване

на преместваеми обекти на трети лица. В случай на нарушение павилионът се премахва, а санкцията за ползването на такъв обект извън предназначението му е от 2000 до 5000 лв. за физически лица и от 10 000 до 50 000 лв. за юридически лица.

Друга група от новите правила уреждат гарантирането на безопасността на павилиони и колички за търговия. Въвежда се задължение за предварително представяне на проектна документация за временните връзки за ток, вода, газ и др. Доставката на електрическа или топлинна енергия, вода или газ към такива обекти вече ще става само след представяне на удостоверение за въвеждане в експлоатация. След прекратяване на разрешението доставките трябва да се прекратят. Ако липсват проекти за тези връзки, няма да се разрешава поставяне на обекта. При нарушения се предвижда глоба не само за стопанина на павилиона, но и за дружеството доставчик, което може да бъде глобено до 50 000 лв.

Промените са разработвани в продължение на 1 г. от специална работна група, назначена от кмета Йорданка Фандъкова. Това се случи след трагичния инцидент на 14 февруари миналата година, при който 16-годишният Людмил загина от токов удар, причинен от оголен кабел. Впоследствие се оказа, че той е захранвал с електричество един от преместваемите обекти в двора на болница “Св. Иван Рилски”. После стана ясно, че павилионите са незаконни, а токът бил пуснат на база служебна бележка.

Начело на работната група бе Георгиев, а в нея са участвали представители на всички политически сили в СОС. Проведени са консултации с бизнеса, районните кметове, Столичния инспекторат, направлението по архитектура и градоустройство и др.

Очаква се промените да бъдат приети от СОС след месец и половина, преди това документът ще бъде подложен на обществено обсъждане.

“Целта е да подредим града. Очакваме съпротива от недобросъвестните стопани и подкрепа от тези, които работят по правилата. Готови сме да чуем всички предложения и да приемем добрите идеи. Промените, които предлагаме, са резултат на анализ на нормативната уредба и съдебната практика”, уточни шефът на СОС.

В наредбата се въвежда и термин за прилежаща територия. Така търговците в преместваеми обекти ще отговарят за почистването на площ от 2 м от всяка страна на павилиона.

По искане на бизнеса в широкия център се дава възможност за

поставяне на

външни щендери

пред търговските

обекти,

но само за продажба на цветя, плодове и зеленчуци. Условието е да не стесняват тротоарите и да не пречат на пешеходците. Остава забраната за поставяне на грилове, хладилни витрини и фризери.

Предвиден е и текст за намаляване на светлинното замърсяване от рекламни елементи. При поставянето на билборд например вече ще се изисква изрично писмено нотариално заверено съгласие от собственика на съседния имот, когато елементът или стойките за осветлението му се надвесват с над 0,30 м в другия обект.

“Ускоряваме пътя за премахване на незаконни преместваеми обекти и мобилни съоръжения, но и облекчаваме реда за подновяване на разрешителните на стопаните, които спазват правилата. От тях няма да се изисква отново представяне на всички документи, а само декларация, че не са настъпили промени”, подчерта Георгиев.

За засилване на контрола над такива обекти се въвежда задължение на районните администрации да извършват проверки всеки месец.

Въвежда се и специален регламент за мобилните съoръжения - колички за продажба на пуканки, царевица, сандвичи, сладолед и др. В територии, които са публична общинска собственост, те ще могат да работят от 8 до 21 ч, но няма да могат да нощуват в паркове и градини, например, а ще се прибират всяка вечер от търговците. За тях също се забранява захранване с временни връзки, освен ако те не са изградени от общината. Такъв тип колички могат да имат автономно захранване - с газ, слънчева енергия или батерия, но за тях ще трябва да се представят документи, които да докажат, че са технически изправни.

“Въвеждаме механизми за по-бързо премахване на незаконните обекти. Сега премахването на една такава количка е едва ли не приравнено на премахването на незаконен строеж. Това вече ще става

незабавно,

за сметка на

нарушителя

и от избран от

общината

изпълнител

Веднага ще се прекратява и доставката на ток и вода до незаконни обекти”, обясни Георгиев.

Санкцията за неправомерно ползване на мобилни съоръжения е от 1000 до 5000 лв. за фирми и от 500 до 2000 лв. за физически лица.

171 незаконни павилиона в София вече са премахнати, а с тези, за които тече процедура, общият им брой ще стане 320. “Проверката на тези обекти бе възложена от кмета на София г-жа Фандъкова. Над 800 са незаконните рекламни елементи, които сме премахнали. При тези проверки установихме и

кражба на ток

от уличното

осветление от

билбордове

Тези случаи са предадени на прокуратурата, заяви главният архитект Здравко Здравков.

Причина за бавното премахване на колички за търговия е липсата на законов регламент. Затова често поставянето отнемало 2 дни, а премахването - 2 г., тъй като обикновено собствениците обжалвали пред съда. От 2021 г. в Закона за устройство на територията вече е предвиден ред, който дава право на общините да разпишат такива правила в местните наредби.

 

Пазарът до РУМ на

“Черни връх” остава,

ремонтират го напролет

Пазарът за плодове и зеленчуци на РУМ до бул. “Черни връх” в София ще се запази. За целта оттам ще бъдат премахнати 8 преместваеми обектa, за които има влезли в сила заповеди. В понеделник внасяме доклад за създаване на временен пазар там. Това обяви председателят на СОС Георги Георгиев.

“Сезирани сме за проблема от над 1000 столичани. Разбрах, че още 400 души са се включили в тази подписка. Знаете, че жители на район “Лозенец” и търговци от пазара се обърнаха към мен с молба за съдействие. Не разбирам упорството и желанието на кмета на “Лозенец” Константин Павлов да премахне пазара, като 3/4 от неговата площ се предвиди за сцена за събития. Какви събития на метър и половина от най-оживения булевард? Кой ще си пусне детето или ще отиде там да гледа някакво събитие? Да не забравяме и че наоколо има и жилищни блокове. Струва ми се, че от чушките и доматите не бива да се прави политика”, обясни Георгиев.

С доклада пазарът ще се даде за стопанисване на едно от общинските дружества. То ще трябва да обнови пазарната площадка, като очакванията са това да се случи напролет.