Напусна ни великият варненски диригент Борислав Иванов

https://www.24chasa.bg/region/article/10702777 www.24chasa.bg


 Големият варненски диригент Борислав Иванов е починал днес. Трагичната вест съобщи Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна в социалните мрежи. 

През 2021 г. оперните театри във Варна, Пловдив и София честват тържествено 90-годишния юбилей на Борислав Иванов и неговите ненадминати 70 сезона на диригентския пулт.

Той е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света.

Напусна ни великият варненски диригент Борислав Иванов

Само с Берлинската филхармония има около 700 концерта и около 380 представления и концерти в Испания. Доказан творец от световен ранг, доайен на българските диригенти с най-много изяви на световните сцени, той има безспорен принос към българската и световната музикална култура. До кончината си беше  Артистичен консултант на Държавната опера в родния си град.

"Скъпи приятели, рано сутринта днес в болница в Москва, обгрижван до последно от сина си Борислав, ни е напуснал завинаги нашия високо уважаван и обичан Маестро Борислав Иванов! Много ще напишем и много ще кажем за голямата личност и човек с главно Ч Борислав Иванов! Сега нека замълчим и да го изпратим по пътя нагоре с обич и топлина! Скърбя за теб, Маестро!", написа Димова.

Поклонението и погребението пред големия артист ще бъдат във Варна.

“24 часа” изказва съболезнования на семейството!