Марулята удари 2,50 лв. бройката в Пловдив, производители си късат ризите

https://www.24chasa.bg/region/article/10703147 www.24chasa.bg
Производители, които тази есен не засадиха марули, си скубят косите, тъй като цената им скочи. Снимка: Авторът

2,50 лева стигна бройката маруля по сергии в Пловдив. Такава цена клиенти и производители не помнят.

"Всичко се вдига, няма как и зарзаватът да остане на старите цени. А и сега е най-студеният месец", обясняват продавачи. По думите им, когато краставиците поскъпват, с тях нагоре вървят и марулите. И не само.

Доматите са около 4 лева, връзка пресен лук от 4-5 стръкчета - левче, а краставиците гонят 5 лева.

Според производители 2,50 лв. за маруля е прекалено. Оказва се, че тя е гръцка и килограмът й струва толкова. Наши търговци обаче прилагат трик, като я пласират на бройка, която тежи около 700 грама и така печелят още.

"В моя магазин има само българска маруля, която тежи около 350 грама и се предлага за 1,20 лева", обясни Марина Василева. По думите й две наши марули тежат колкото една гръцка.

"На борсата я вземам за 90 ст. бройката", призна Василева. И смята, че е неразумно за повече от 1,20 да се пуска на дребно.

"Скъпа е и затова не я предлагаме. А и в този студ ще измръзне", обясниха търговци от Понеделник пазара.

Много производители от Пловдивско са се отказали тази есен да засаждат марули в оранжерии, тъй като от години им ги изкупували на безценица. За бройка им давали не повече от 40-50 стотинки. С поскъпналата цена сега обаче мнозина съжаляват, че не са засадили. 

"Имам две оранжерии, които побират близо 6000 корена. Съжалявам, че не ги засадих, а стоят празни", казва Маргарита Генова от с. Чалъкови. Последния път й изкупили стоката по 40 стотинки и тя се отказала. "Това са 6000 пъти да се наведеш и изправиш при засаждането. Преди това трябва да отгледаш разсада от семки. След това искат поливане, плевене и окопаване. Когато ги сечеш от корена, пак се навеждаш и изправяш 6000 пъти", описа тя.

В същото време всички торове и препарати поскъпнали двойно. А заради скока на горивата и тока масово оранжериите са засадени на 30%, твърдят търговци на зеленчуци.